вторник, 29 април 2014 г.

Питка "Зорита"






Питка "Зорита" кръстих на името на Зорита Цветкова, жената от която знам рецептата за тестото. Зори, благодаря ти, прекрасна е. Мека като памук, ароматна и с приятно зачервена коричка. Плетеницата намерих в интернет от майсторката на питки Валентина Зуркан.


Необходими продукти:

1 кофичка кисело мляко ( 450 грама)
3 яйца
7 грама суха мая или 21 грама  жива (половин кубче)
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици олио
750 грама брашно или малко повече, докато омесите меко тесто, което не лепне по ръцете ви. 
Киселото  мляко, което сложих беше по гъсто и това също определя какво количество брашно ще поеме тестото.
От дадените продукти замесете меко тесто. Понякога меся на ръка, понякога с бъркалките за тесто с миксера, ако сте по неопитни в месенето, използвайте миксера, докато тестото се отлепи от съда и се образува топка в средата. Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. След това разделете на четири топки и ги оформете с помощта на брашно за да не лепнат.

 
Разточете всяка топка на кора с диаметъра на тавата в която ще печете. Аз използвам винаги пергаментова хартия за печене, за да отлепя по-лесно питката после.
Между всяка кора намажете с олио, за да се отлепят пластовете на питката при изпичане.


Разточените и подредени една върху друга четири кори, нарежете на 12 триъгълника.
 
След това във всеки триъгълник направете прорез през средата ето така:

 Започнете да вкарвате върха и да усуквате два пътина едното парче вкарвате върха, а на следващото края на триъгълника. Ето така:

 

Предварително отделих една малка част от тестото, за да направя розички по средата на питката, но може и без тях. Оставете да втаса на топло, докато си удвои обема и изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути или до суха клечка.



После остава само масълцето и шарената сол ;) 
Да ви е сладко!

понеделник, 14 април 2014 г.

Лесен и вкусен козунак с много конци







Заглавието не е подвеждащо,  наистина тази рецепта е за един много лесен за изпълнение, много вкусен козунак, а и конци колкото искатеНе мога да забравя как една вечер късно ровейки се във фейсбук попаднах на рецептата Зорита Цветкова от Монтана, а  снимките, които  беше публикувала ме провокираха да запретна ръкави в 23:30 часа, при което мъжът ми ме изгледа супер странно и каза, че наистина не съм добре. Тестото си отлежа в хладилник през цялата нощ и пак се получи козунака. За последните четири дни го правя три пъти , като само първият път го оставих да нощува в хладилник, споменавам това като изпробван метод и резултата беше страхотен . Рецептата е с олио и това прави козунака мек и в следващите няколко дни след изпичане. Зори, благодаря ти още веднъж, че сподели рецептата си с нас.

Необходими продукти:

3 яйца ( от тях отделяме единия белтък за намазване)
150 грама кристална захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио 
20 грама прясна мая( което е половин кубче или 1 пак суха от 7 грама)
550-600 грама брашно (зависи от големината на яйцата) В зависимост от самото брашно и глутена в него, може да поеме още малко, тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.
2 ванилии
кората на един лимон

Използвах изцяло помощта на миксер с бъркалките за тесто, дори не си изцапах ръцете. Вие може да ползвате и машината за хляб или да си го омесите на ръка.
Активирайте маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно за рядка каша. Докато си приготвите останалите продукти маята ще стане готова. Разтворете захарта в топлото мляко докато се стопят кристалчетата. Разбъркайте яйцата с лимоновата кора и ванилията, добавете половината олио и си пригответе дълбока купа с пресятото брашно. Оставете една малка част от брашното и при нужда добавяйте. Към брашното изсипете яйцата със ванилията,кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая. Започнете да бъркате с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата. На мен ми отне не повече от 10 минути. Тестото е меко на пипане и не лепне. Добавяйте малко по малко и останалото олио като продължавате омесването. В процеса на омесване се виждат конци в тестото.




Готовото тесто изсипвам на мазен плот и с мазни ръце го сгъвам няколко пъти. Слагам в купа и оставям да втаса, докато си удвои обема. Вадя го и пак го размесвам леко и го нагъвам няколко пъти, пак го оставям да втаса. За този козунак втасването е два пъти като тесто и един път оформен. След като е втасало втория път е време да го оформите, аз този път го плетох с четири плитки. Плънката е по ваш избор. Ако обичате по-сладки козунаци, моят съвет е да сложите сладка плънка, а не да увеличавате захарта, защото голямото количество захар в тестото го прави по-сбито и тежко.






  Преместете го в съда в който ще го изпечете, аз използвах откопчаваща форма с диаметър 24 см. и оставете да втаса за последен път, докато си удвои обема. Внимавайте да не го оставите прекалено дълго да втасва, защото има опасност да превтаса тестото, тогава и плетката се разлива и конци няма.  За процесите на втасване можете да си помагате с фурната включена да загрее на 50 градуса и изключена после. Намажете с отделения белтък и поръсете с филирани бадеми и захар. 


Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час, но това зависи от дебелината, така че проверявайте с дървено шишче, трябва да излиза сухо без полепнало тесто по него. Когато готовия козунак придобие приятен златист загар, а все още е суров вътре трябва да го завиете с алуминиево фолио, за да си запази цвета в противен случай ще прегори и както обича да казва моят баща, козунака няма да има търговски вид ;-)
Обяснението ми стана много дълго, дано не ви омръзна да ме четете, но исках максимално опростено и подробно да обясня.
Ето го току що излязъл от фурната.


Време е да го разчупим.







Надявам се, че предложението ми за Великден ви е харесало. Весели празници!
Да ви е сладко!


събота, 5 април 2014 г.

Бяла Неделя с дантела



Това е  познатата вече торта "Бяла Неделя", рецептата за която можете да намерите ТУК
Реших за използвам трансферно фолио за шоколад, което закупих от онлайн магазин. Хареса ми това с дантелата, а вие може да си изберете и друг модел от богатия избор, който предлагат. Преди време правих една панделка за ТАЗИ ТОРТА от същия вид фолио. 
Изрязвате  лента с дебелина и дължина на лентата, колкото желаете да бъде едната част от панделката, намазвате не много тънко( за да не се чупят лесно)  с разтопен на водна баня черен шоколад и мажете от по-грапавата страна на фолиото, за да може след като се втвърди и отлепи, желаната от вас картинка да бъде отбелязана на шоколада. Броят на лентичките определяте вие, колкото повече, толкова по-богата ще бъде панделката. Борда на тази торта и панделката са направени от един лист фолио. Много е лесно и ефектно :-)
Реших да направя "Бяла Неделя" защото много ни харесва, а в същото време да импровизирам малко с украсата. 
 





Надявам се моето предложение да ви хареса :-) Бон Апети!