КАТЕГОРИИ
- Соленки и Сладки (13)
- Галерия Торти (12)
- Торти (12)
- Козунаци (4)
- Салати (4)
- Тестени закуски (4)
- Декорирани курабийки (3)
- Как се прави / How to make (3)
- Погачи / Питки (3)
- Рула и Сладкиши (3)
- Сладоледи (3)
- Сосове и пастети (3)
- Баници (2)
- Баници и тутманици (2)
- Ориенталски десерти (2)
- Предястия (2)
- Супи (2)
- Баклави (1)
- Гарнитури (1)
- Кремове (1)
- Ястия със свинско месо (1)
Популярни публикации
-
Заглавието не е подвеждащо, наистина тази рецепта е за един много лесен за изпълнение, много вкусен козунак, а и конци кол...
-
След опитване на различни рецепти и все нещо ми липсваше, все не беше точно това, което търсех, накрая открих моята рецепта за козу...
-
Рецептата е на Катя Пеева от една кулинарна група във фейсбук. Впечатли ме начина на вкарване на мазнина в тестото и реших да опитам...
-
Козунак може да се направи и с кисело мляко. Преди време, ровейки се за интересна рецепта попаднах на тази с кисело мляко от блога...
-
Тези от вас, които са живяли в годините на социализма, може би си спомнят солените рогчета, които се продаваха по 12 ст. Бяха толкова вк...
сряда, 22 януари 2014 г.
Банофи пай
Предлагам ви поредното сладко изкушение. Банофи пай - комбинация от банани, шоколад,карамел и сметана, едва ли някой може да му устои :-) Рецептата е на Ирина Купенска.
Необходими продукти:
/за форма с размер 20 см/
150 гр. бисквити ("Житен дар" с масло)
100 гр. разтопено масло
350 гр. дулсе де лече (карамелено кондензирано мляко)
2 големи банана
200 гр. черен шоколад
350 гр. сметана
150 гр. сметана за гарниране
настърган шоколад за гарниране
Загрявате предварително фурната на 180°C.
Смилате бисквитите и смесвате с разтопеното масло.
Получената смес разпределяте във формата – както по дъното, така и по стените.
С помощта на чаша с плоско дъно, пресовате добре, така че да се разнесе сместа максимално равномерно навсякъде. Печете около 15 минути, докато стане златиста, след което оставяте да изстине напълно.
Междувременно приготвяте шоколадовият ганаш : 350 мл. сметана се загрява до кипване, след което начупвате шоколадът при нея, оставяте за няколко секунди, за да започне да се разтапя и после разбърквате енергично, докато сместа стане хомогенна . Оставяте да се охлади леко и започвате сглобяването на тортата.
Върху изпечената бисквитена основа разпределяте дулсе де лечето. Върху него подреждате дебели резени банани. Аз ги нарязах на около 2 см и ги подредих изправени.
Върху тях изливате шоколадовият ганаш и паят се прибира в хладилник за 6-8 часа, докато стегне добре.
Преди сервиране гарнирате с бита сметана (150мл) и настърган шоколад.
Сега остава само да споделите това шоколадово-бананово удоволствие с приятели. Бон Апети!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар