неделя, 16 февруари 2014 г.

Най-лесният козунак без месене



След опитване на различни рецепти и все нещо ми липсваше, все не беше точно това, което търсех, накрая открих моята рецепта за козунак. Толкова лек, въздушен с богата плънка и страхотен аромат, а в същото време, толкова лесен за приготвяне, без дори да си цапате ръцете, защото този козунак не се меси, а само се бърка, с телена бъркалка или със специалните бъркалки за тесто на миксера. Рецептата открих в блога на Мария . Мария, благодаря ти много за прекрасната рецепта. 



Необходими продукти:


6 яйца
300 г захар
250 мл прясно мляко
250 г топена мас ( аз сложих 125г масло и 125г мас)
50 мл топла вода за разтваряне на маята
50 мл коняк или ром 
40 г жива мая
1кг брашно ( добавих още само 100 г защото яйцата ми бяха по-големи)
кората на 1 голям лимон

Активирайте маята с 1 суп.л захар, 50 мл топла вода и 2-3 суп. л брашно.
Пресейте брашното и към него добавете разтворената в прясното мляко захар, за да няма кристалчета, стопената мазнина, разбитите яйца (разбивам ги с телена бъркалка), алкохола под формата на ром или коняк, маята през това време вече се е активирала, добавете и нея и  кората от лимон. Всичко това разбъркайте с бъркалките за тесто на миксера или дървена лъжица. Тестото е много лепкаво и не става за месене, но не се притеснявайте и не добавяйте повече брашно! Оставете на топло да втаса, докато увеличи обема си три пъти.
 Моя приятелка ми сподели, че оставя тестото да втасва през нощта реших и аз да пробвам. Радостче, благодаря ти, че ме улесни, правенето на козунаци сега са песен за мен :-)
Забърках тестото късно вечерта към 23:00 часа, ставих го в стаята, където температурата беше към 20 градуса и на сутринта имах пълна тенджера с прекрасно втасало тесто.



След като тестото е втасало е време да започнете оформянето на козунаците. Пригответе съдовете в които ще печете козунаците, за по-лесно отлепяне аз използвам пергаментова хартия. Пригответе си плънката за козунаците и купичка с малко олио в която да си омазнявате ръцете за по лесна работа с тестото.
За плънката използвах локум, сладко и какаово-орехова плънка, която приготвих като разбих на сняг един белтък с 1 суп л захар, добавих малко смлени орехи и какао.
От това количество тесто направих три козунака. Разделете си тестото на три и после още на три за да можете да сплетете козунаците. С мазни ръце разстелете на правоъгълни парчета тестото, поставете плънката и завийте и осучете като въже.







Готовите оплетени козунаци, оставете на топло да втасат, докато изпълнят формите  си. Можете да ги поставите във фурната на 50 градуса, за да втасат по-бързо. На мен ми отне около 45 мин. След това ги намажете с жълтък, разбит с 1 лъжица прясно мляко и 1 лъжица олио. Ето как изглеждат вече втасали :)



Остава само да ги изпечете на 180 градуса,( до суха клечка) при необходимост покрийте с алуминиево фолио за да не изгорят.








Остава да се насладите на прекрасния вкус. Добър апетит!

70 коментара:

  1. Чудесно изглеждат!
    И без месене, и нощно втасване :)
    Мечта!

    ОтговорИзтриване
  2. Пламена, невероятен е! Ще се възползвам от нощното втасване! :)
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета :) Благодарна съм на приятелката ми, че сподели за втасването през нощта, иначе и аз го чаках по цял ден. Само го поставяйте в дълбока тенджера, защото почти изпълва съда.

    ОтговорИзтриване
  4. Много благодаря за тази рецепта! Определено ще си я запазя и ще се пробвам и аз с козунак (домашен) за Великден. :)
    Благодаря за споделеното! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Гери :) Мисля, че успеха се дължи на по-малкото количество брашно в тестото, от него става много лек и въздушен козунака и на продължителното втасване. Когато има по-голямо количество захар, тестото втасва доста по-бавно, затова мен този вариант с нощното втасване много ме устройва ;)

    ОтговорИзтриване
  6. na snimkata ne se vigda dobre,stava li na konci akto go kasa6?blagodarq!

    ОтговорИзтриване
  7. Нощното втасване много ми харесва

    ОтговорИзтриване
  8. В блога на Мария пише, че не става на конци!

    ОтговорИзтриване
  9. Става точно така, както е показано на снимката, за по-силно изразени "конци" иска много месене. За мен това е рецептата за най-лесния и сполучлив козунак.

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми хареса рецептата, а и не отнема много време като за козунаци. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Направих го и аз. Невероятен стана, без много усилия, стана бързо и няколко дни после беше пресен.

    ОтговорИзтриване
  12. koga se slaga zaxar za otgore?

    ОтговорИзтриване
  13. След като втаса като оплетен козунак, мажете с жълтък и ръсите захар или филирани бадеми.

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно изглежда и лесно за приготвяне,само че не знам каква е тази жива мая.предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Живата мая е тази на кубчета, която се продава в магазините. Предполагам, че ще стане и със суха мая, само вижте 1 пакетче мая за какво количество брашно отговаря.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, рецептата ми изглежда много хубава и лесна. Но не разбрах при намазването с жълтък се добавя 1 литър прясно мляко или олио или 1 лъжица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  17. Наистина уникална рецепта.Не се стърпях и я пробвах веднага.Не само,че е лесна,но и много вкусно се получи.Благодаря,че я споделихте.От сега натам правенето на козунаци наистина ще бъде песен :)

    ОтговорИзтриване
  18. и аз искам да попитам 1 литър прясно мляко ли се разбива с 1 жълтък и 1 лъж. олио , или аз нещо не схващам

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря за забележката, коригирах го. Намазва се с жълтък , една супена лъжица прясно мляко и една суп лъж олио.

    ОтговорИзтриване
  20. zdr imam pitane mnogo mi e lepkavo testoto napravih to4no po recepta sled kato vtasa testoto posle slaga li se o6te bra6no ili nqma nujda taka li si ostava lepkavo ili si stava kato testoto za pitka kak da go oformq molq za malko pomo6t

    ОтговорИзтриване
  21. Извинявай Галя, но късно ти видях въпроса. Да, първоначално е лепкаво, но след като втаса си намазнявате ръцете и така го оплитате. Понеже и в самото тесто има доста мазнина, та след самото втасване не лепне толкова, колкото в началото.

    ОтговорИзтриване
  22. Може ли рома или коняка да се замени с друг алкохол?

    ОтговорИзтриване
  23. Да, може. Понякога слагам уиски, а чувам от други приятелки, че слагат ракия.

    ОтговорИзтриване
  24. а може ли без никакъв алкохол ? :)

    ОтговорИзтриване
  25. Алкохола се изпарява при печене, а и той е толкова малко, че се усеща само аромата, както при тирамису примерно. Но ако толкова ви притеснява го заменете с ромова есенция.

    ОтговорИзтриване
  26. Прекрасни козунаци се получиха - да не говорим, че това са изобщо първите козунаци, които правя :-) Много съм доволна от "попадението", което си споделила в блога си :-) Спазвах всичко както си го описал с изключение на нощното втасване и пак станаха чудесни :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Радвам се, че ми се доверихте и козунака е на вашата трапеза. Когато имате повече време пробвайте и другите два вида, надявам се,че няма да ви разочаровам.

    ОтговорИзтриване
  28. Видях рецептата и днес реших да се пробвам , приготвих тестото и в момента втасва , привечер ще разбера дали е станало за печене , много благодаря за умната идея без месене ...

    ОтговорИзтриване
  29. Разкошен е и мисля че не се приготвя трудно. Супер идея. Ще опитам и аз за празниците.

    ОтговорИзтриване
  30. I az napravih opit s receptata, uspe6en! Naistina e mnogo lesna i chudesno obiasnena. Poniakoga i pri mnogo mesene ne sa mi se poluchavali na konci , a nima kupenite sa vse na konci? Pri tazi recepta pone znaeh, che niama da e na konci. V ka6ti edinodu6no ia zapisvame v grafata luibima i 6te se pravi otnovo. Chestita Cvetnica! Pepa

    ОтговорИзтриване
  31. Направих ги и станаха разкошни! Страхотен резултат, браво!!! Много благодаря за прекрасната рецепта!

    Замислила съм от това тесто да направя и кифлички :) .

    ОтговорИзтриване
  32. А в машина за хляб дали ще стане?

    ОтговорИзтриване
  33. Защо да не стане, просто си преценете и ако дозата ви идва голяма, може да я намалите за да не излезе тестото от контейнера.

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей, имам един въпрос. Трябва ли тестото да бъде покрито докато втасва :)

    ОтговорИзтриване
  35. Да, трябва да бъде покрито за да не хваща кора. Намазвам с олио и слагам найлоново фолио или в случая капака на тенджерата.

    ОтговорИзтриване
  36. Искам да попитам за големината на яйцата. Все пак има разлика мeжду M и XL ! Бях се отказала да правя тази година, но след прочетеното ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
  37. Мисля, че бяха М, но ако вашите са по-големи сложете 5 броя вместо 6.

    ОтговорИзтриване
  38. Тетстото ми стана същото като това на снимката, спазвах всичко до най-малкия детайл. Но като се опече отвътре е сух като хляб . Защо се получи така ?

    ОтговорИзтриване
  39. Възможно е брашното ви да не е било хубаво или захарта да е била повече. Съжалявам, че при вас не се е получил. Винаги съветвам да направите половин доза от дадена рецепта за да видите дали ви допада.

    ОтговорИзтриване
  40. Сега като го разчупих стана ясно , че отдолу е тестян . Брашното беше специално за козунаци , а захарта точно по рецептата явно при самото печене е проблема

    ОтговорИзтриване
  41. Страхотна рецепта-получи се прекрасен и вкусен козунак.Само че по-тънки-не съобразих големината на тавите.Благодаря за игеята-лесно и вкусно!!!!

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря ви за страхотната рецепта.Козунака стана уникален :) За първи път правя козунак и с тази лесна рецепта определено няма да е за последно :)

    ОтговорИзтриване
  43. Идеални стнаха! За първи път правя козунаци и мисля, да не е за последен с тази рецепта:-))))

    ОтговорИзтриване
  44. А знаете ли от това тесто дали могат да се направят кифлички?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че ще се разлеят и няма да имат форма, защото тестото е много меко след втасване и при изпичане козунака заема формата на съда в който се пече.

      Изтриване
  45. Уникална рецепта! Благодарности за което! Смятам да я правя често. Направих за празниците и станаха 3 много вкусни козунака, много съм доволна. Единствено трябва да си намеря по - голяма тенджера, че в моята която е 5 литра, тестото беше надигнало капака и излязло, добре че предвидливо бях сложила и един плик, за да не го събирам от плота. Още веднъж благодаря за споделената рецепта :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Лили. Аз го разделям на две места понякога. А когато е топло оставям да втасва в хладилника. Горещо ви препоръчвам и другата рецепта "Лесен и вкусен козунак с много конци" Успех ви желая!

      Изтриване
  46. Здравейте! Аз също направих козунак по твоята рецепта и стана изключително вкусен и пухкав. Страхотна рецепта.☆

    ОтговорИзтриване
  47. Стана превъзходен козунак! Аз пък споделих рецептата и с две колежки, които също са във възторг. Не вярвах че може и без месене!

    ОтговорИзтриване
  48. Здравейте, може ли да се замени свинската мас изцяло с масло и при какво количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но маслото трябва да е качествено, защото в повечето масла след като ги стопите се отделя доста суроватка. Моя съвет е, ако не искате да ползвате свинска мас, да сложите наполовина олио и другата половина масло, като теглите на кантара и двата вида мазнина.

      Изтриване
  49. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  50. Imam vupros za maiata- az slojih 40g active dry yeast (Fleischmann's) i se okaza prekaleno goliamo kolichestvo, prosto beshe nevuzmojno da se iade. Niamam bulgarska maia i iskam da popitam dali niakoi znae kakvo kolichestvo da izpolzvam ot suhata amerikanska.

    ОтговорИзтриване
  51. Мими, маята в рецептата е жива, което означава тази на кубчетата. Ако искате да сложите суха, естествено е грамажа да е по-малък. Изчислява се 1:3 или 7 грама суха мая от пакетче е равна на 21 грама жива от кубче. В случая трябва да сложите 14 грама суха. Успех следващият път.

    ОтговорИзтриване
  52. Забравих да сложа коняка и си го взех вътрешно за успокоение! :) Искам да попитам колко е голяма правоъгълната тава.Аз имам една която е с размери 11/7/3 инча/дълбока или в см
    27/18/8

    ОтговорИзтриване
  53. Ako se zamesva s suha maia triabva li da se slagat 50ml voda kato za jivata maia?

    ОтговорИзтриване
  54. Ако искате може да активирате и сухата мая с малко вода, захар и брашно. Ако я слагате суха не е необходима водата. Сухата мая 14 гр отговаря на кубче жива от 42 грама. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  55. За да станат повече конци,половината от мазнината се прибавя след като омесено тестото.Аз слагам при месенето олио или зехтин,а после като е готово разделям на 4-5 топки и разтопеното още горещо масло с мас-по 2 суп. лъж. от всяко,намазвам и разтягам като за многолистно тесто(бюрек),сгъвам на 4 като плик и и още веднъж така.Докато е още топло прикривам с найлон и одеало(по бързо втасва).С останалата мазнина работя при плетенето(предварително загрявам).Ако сте направили много тесто и сте оставили оплетени козунаци за другия ден в хладилника,можете да подгреете на 40 градуса във фурната преди печене за 15-20 мин.-много хубаво втасват.Още една тайна с това тесто за закуска можете да опържите понички.Добър апетит.

    ОтговорИзтриване
  56. Алкохолът прави тестото по леко и крехко,иначе той се изпарява при печене.

    ОтговорИзтриване
  57. Благодаря много за страхотната рецепта! Това е най лесният и същевременно най-вкусният козунак , който някога съм правила или опитвала! Семейството и приятелите ми също бяха очаровани! П.П. Използвах суха мая -14гр.


    ОтговорИзтриване
  58. Благодаря за рецептата. Станаха супер козунаците.

    ОтговорИзтриване
  59. Много ми хареса, ето такива рецепти харесвам който стават лесно и бързо, а не като за МАСТАР ШЕФОве.
    А СЕГА И АЗ ЩЕ ВИ ДАМ ЕДНА ПРОСТА РЕЦЕПТА ЗА ТИЯ ДЕТО ГИ БОЛИ ГЪРЛОТО ИЛИ ГИ ДАЗНИ, ВЗЕМЕТЕ ЕДИН ОБИКНОВЕН АСПИРИН, СЛОЖЕТЕ ГО В УСТАТА И КАТО СЕ РАЗЛЖИ ГО ГЛЪТНЕТЕ.
    ЧАО УСПЕХИ.

    ОтговорИзтриване
  60. Супер рецепта! Забърках я снощи и станаха 3 страхотни козунака. :) Единия вече даде фира. :)
    http://prikachi.com/images.php?images/111/8778111V.jpg

    ОтговорИзтриване
  61. Здравейте! бих искала в моя козунак да прибавя стафиди!? Според вас кога би трябвало да стане това, още преди нощното втасване или сутринта преди оплитането!? Благодаря ви предварително!

    ОтговорИзтриване
  62. Може ли да се използва масло и олио вместо мас благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  63. И тази година за втори път направих козунаците. Адмирации за прекрасната рецепта! Получиха се изумително, меки к пухкави, при все че имах само 4 часа за втасване. Но след като се надигнаха до троен обем реших да рискувам. Единствено малко ми липсваше захар. Дали ако добавя повече захарще се развали консистенцията? Или пудра захар подходяща ли е? Аз добавих малки парченца локум вместо плънка от сладко. Стана супер!

    ОтговорИзтриване