Медени блатове, заквасена сметана и много орехи. Неустоим вкус, който ви предлагам да опитате. Рецептата е взаимствана от тук
Необходими продукти:
Яйце – 1 брой
Захар бяла кристална – 150 гр.
Масло – 50 гр. ( оригинала е с маргарин)
Мед – 2 с.л.
Сода – 2 ч.л.
Брашно – 400 гр.
Прясно мляко – 200 мл
Разбивате яйцето и захарта, после бавно добавяте млякото, меда, содата и маслото. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят, около 10-15 минути.
Докато е още топла сместа, сипвате брашното и омесвате гладко тесто. Разделяте тестото на 7-8 равни части. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 25 см. Може да си помогнете за очертаването на кръга с капак от тенджера, или чиния с подобен диаметър.
Крем:
Заквасена сметана – 900 млПудра захар - 4-5 суп.л.
Разбърквате до кремообразна смес. После добавяте разбитата до твърди връхчета животинска сметана със захарта.
Животинска сметана - 600 мл
Захар бяла кристална – 10 с.л.
Смесвате двата крема и измазвате добре тортата. Отгоре поръсвате обилно със смлени орехи.
Орехи за поръсване на тортата – 200 гр.
Оставяте да престои в хладилник поне 12 часа.
Бон Апети!
Забележка:
За една торта се използват само пет от блатовете!
Останалите 3 блата, можете да замразите, или просто да ги хапнете, докато тортата стане готова.
Няма коментари:
Публикуване на коментар