Мека като памук с много сирене, това мога да кажа за тази месеница. Заслужава си да се опита. Рецептата е взаимствана от Веселия готвач.
Необходими продукти:
1 кубче мая
1 бр. яйце
1 бр. белтък
1 с.л. захар
1 с.л. сол
500 мл вода
5-6 с.л. олио
2-3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
125 г масло
брашно около 1 кг
За плънката:
250 г сирене
2-3 бр. яйца
За намазване:
1 бр. жълтък
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио
Разтворете маята с 1 с.л. захар в 500 мл топла вода и оставете на топло
да втаса. В голяма купа сложете яйцето и белтъка, прибавете солта,
киселото мляко, содата, 1 с.л. олио, набъбналата мая и около 1 кг
брашно, да се получи меко тесто. Разтопете маслото и в него се
добавете 4-5 с.л. олио. Пригответе си плънката предварително, като натрошите сиренето и разбъркате заедно с с яйцата.
Оставете да втаса,разделете тестото на 4 топки.
Потапяте всяка топка в маслото и разстилате в
намазана с мазнина тава. Отгоре слагате от плънката и навивате на руло,
което допълнително усуквате.
Така се приготвят и с останалите 3 топки от
тесто. Подреждат се като вита баница в тавата и се оставят на топло да
втасат и да изпълнят тавата. Отгоре се намазват с жълтъка, разбит с
киселото мляко и добавеното на струйка олио.
Печете в предварително загрята на 200 С фурна за около 40-45 минути или проверете с дървено шишче, трябва да излезе сухо, без полепнало по него тесто, тогава месеницата е готова. Изважда се, напръсква се с малко вода и се
покрива с кърпа да се задуши и омекне.
Поднесете за закуска с чаша студен айрян. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар