Предлагам ви един изключително лек и ефирен десерт, много подходящ за летните дни. Торта " Павлова"е получила името си от руската балерина Анна Павлова (1881-1931) За родина на този невероятен лек десерт спорят Австралия и Нова Зеландия.
По-важно е, че се наслаждаваме на лек и въздушен десерт с аромат на сметана и пресни плодове. Също така търпи импровизации и може да го направите на малки тортички, да добавите малко какао към целувчената смес или да аранжирате с подходящи за вашия вкус плодове.
Необходими продукти
5 белтъка
300 г ситна кристална захар
1 с. л. с връх натурално царевично нишесте
1 с. л. бял винен оцет
Отделете белтъците от жълтъците много внимателно. Купата, в която ще разбивате белтъците трябва да е суха. Разбийте белтъците с помощта на миксер , като сипвате от захарта, малко по малко. Продължете разбиването докато се получи хубава твърда пяна. Добавете оцета и нишестето. Върху постлана с хартия за печене плоска тава изсипете целувчената смес и я оформете като торта. Изсушете целувчената основа на 100-120 градуса за час и половина. След изпичане, тортата трябва да бъде твърда отвън и мека отвътре.
Оставете я да изстине във фурната хубаво, след това я преместете върху подноса и гарнирайте.
За гарниране върху тортата:
400 мл животинска сметана разбита с 4-5 с.л захар,
500 г сезонни плодове - ягоди, малини, праскови, кайсии по ваш вкус. Да ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар