събота, 11 януари 2014 г.
Вкусна точена баница с майонеза
Рецептата за тази баница имам от майката на колега на моя съпруг. Характерното за нея е, че използваме много малко мая за замесването и майонеза за намазване. Това прави баницата мека и вкусна.
Необходими продукти:
300 мл. топла вода
1/4 пак прясна мая
1 суп. л захар
2-3 суп.л брашно
Разбърквате всичко и оставяте да втаса 15-20 мин. След това добавяте
1 суп л.сол
2-3 суп.л олио
Брашно за меко тесто. Тестото трябва да не лепне по ръцете. Старайте се да слагате брашното на части за да усетите кога тестото е готово и няма нужда от повече брашно. Ако ви се струва, че не е достатъчно гладко, може да го ударите 10-20 пъти в плота на който месите. Веднага ще усетите разликата, пък и ако ви е яд на някой, сега е момента ;) Удряйте тестото на воля.
Смес за намазване на корите:
250 гр мек маргарин
250 гр майонеза
обърквате ги заедно, трябва да получите кремообразна смес и с нея мажете корите. Тази смес трябва да ви стигне за всичките топки, които ще разточите.
Разделете тестото на 6-7 топки. Всяка топка се разточва на много тънка кора и се намазва обилно със маргарина и майонезата. Отгоре ръсите от предварително объркана плънка.
Плънка
5 яйца
500 гр сирене
Навивате баницата в предварително намазнена тава. Оставяте 10-тина минути да си почине и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Трябва да получите приятен златист цвят. След изпичане напръскайте баницата с малко вода и завийте с чиста кърпа да се задуши.
Няма коментари:
Публикуване на коментар