Популярни публикации

събота, 18 януари 2014 г.

Френска селска торта



Медени блатове, заквасена сметана и много орехи. Неустоим вкус, който ви предлагам да опитате. Рецептата е взаимствана от тук

Необходими продукти:

Яйце – 1 брой
Захар бяла кристална – 150 гр.
Масло – 50 гр. ( оригинала е с маргарин)
Мед – 2 с.л.
Сода – 2 ч.л.
Брашно – 400 гр.
Прясно мляко – 200 мл

 Разбивате  яйцето и захарта, после бавно  добавяте млякото, меда, содата и маслото. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят, около 10-15 минути. 


Докато е още топла сместа, сипвате  брашното и  омесвате гладко тесто. Разделяте тестото на 7-8 равни части. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 25 см. Може да си помогнете за очертаването на кръга с капак от тенджера, или чиния с подобен диаметър.








Изпичате блатовете  в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Всеки един блат е готов буквално за 1-2 минути, така че бъдете внимателни да не ги препечете!

Крем:
Заквасена сметана –  900 мл
Пудра захар - 4-5 суп.л.

Разбърквате до кремообразна смес. После добавяте разбитата до твърди връхчета животинска сметана със захарта.

Животинска сметана - 600 мл
Захар бяла кристална – 10 с.л.

Смесвате двата крема и измазвате добре тортата. Отгоре поръсвате обилно със смлени орехи.

Орехи за поръсване на тортата – 200 гр.
Оставяте да престои в хладилник поне 12 часа.


Бон Апети!

 Забележка:

 За една торта се използват само  пет  от блатовете!
Останалите 3 блата, можете да замразите, или просто да ги хапнете, докато тортата стане готова.

 

Няма коментари: