Популярни публикации

събота, 15 март 2014 г.

Козунак на конци





Рецептата е на Катя Пеева от една кулинарна група във фейсбук. Впечатли ме начина на вкарване на мазнина в тестото и реших да опитам. Катя, благодаря ти! Получиха се страхотни козунаци, меки като памук с аромат на масло и лимон и  мноооого конци.

Необходими продукти:

6 яйца
200 гр захар
250 мл прясно мляко
1 кубче мая (около 40 грама)
ако използвате суха мая, тя трябва да отговаря за 1 кг брашно
щипка сол
кората на 1 лимон
20-30 мл уиски или коняк, ром 
1 кг брашно
200 гр масло ( сложих 100 гр масло и допълних с олио )
стафиди и орехи за плънка
белтък за намазване
захар и белени бадеми за поръсване

В тава пресейте  брашното и направете кладенче в средата. В отделна купа разбийте добре яйцата със захарта, докато се стопят кристалчетата, настържете кората от лимон и добавете алкохола. В друг съд затоплете млякото, добавете към него една лъжица захар, щипката сол, маята и малко от брашното, да стане на каша. След няколко минути, когато маята се активира и се надигне, смесете заедно с яйцата и захарта и добавете към брашното. Омесете меко тесто. Без много усилия и потупвания, колкото да си поеме брашното. Сега следва да вкарате мазнината в омесеното тесто. Според мен, така се образуват и конците в козунака. Стопете мазнината в микровълновата или на котлона, като внимавате маслото да не започне да се пържи. Използвайте хубаво, качествено масло с поне 80% масленост.
Върху намазнена плот или мушама, изсипете тестото и с ръце го разпънете на кора, доколкото е възможно, намажете обилно с мазнина, сгънете на плик и пак с натискане разпънете и мажете, докато свърши мазнината. По този начин се образуват много слоеве и козунака става на конци.
Оставете да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. Понякога отнема 4-5 часа. Аз се възползвах от нощното втасване, което приложих при козунака без месене. Омесих тестото към полунощ и на сутринта към 8:00 часа беше готово за сплитане. Температурата в стаята беше към 18-20 градуса.
Готовото втасало тесто го изсипвате на намазнена повърхност и разделяте на три, това е бройката на козунаците. След това разделяте всяка топка на още три или четири, според това с колко плитки искате да  сплетете вашия козунак. Опитайте се при разделянето на топките да използвате дължината на вече образувалите се конци. Тук на снимката се виждат.


Натиснете леко всяка плитка и поръсете със стафиди (аз ги накиснах от вечерта в малко уиски), ядки или плънка по ваше желание. С мазни ръце усучете всяка плитка, като въже и сплетете козунака.





Оплетените козунаци прехвърлете във форми за кекс или подходящ съд, който предварително сте облепили с пергаментова хартия. Оставете на топло да втасат, аз използвам фурната на 40-50 градуса, отнема около час. 


Втасалите вече козунаци, трябва да си увеличат обема два пъти, намажете с разбит белтък и поръсете със захар и филирани бадеми. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса или до суха клечка. При мен станаха готови за 40 минути. При необходимост завийте с алуминиево фолио, за да не изгорят.







Да ви е сладко!

16 коментара:

Кулинарно хоби каза...

Чудесен изглежда козунака,а не е ли малко захарта?

Краси каза...

Kolko suxa maq da sloja ? vijdam che prqsna si izpolzvala 40 gr.

Plamena Petkova каза...

Снежа, по-малко е захарта, но компенсирам със повече стафиди и отгоре поръсвам доста захар. Колкото повече е захарта в козунаците, толкова по-бавно втасват и по сбити стават.

Plamena Petkova каза...

Краси, за един килограм брашно- 14 грама суха мая или това са 2 пак.

Анонимен каза...

днес разбрах, че участваме в една и съща група "домашни вкусотии". онзи ден правих този козунак и беше много хубав, но на сутринта беше станал сухичък. въпросът ми е как да го съхраняваме, за да си остане мек поне 2-3 дни. след като моят козунак изстина, го опаковах с фолио, но това не помогна

Plamena Petkova каза...

Твърдата мазнина (мас, масло) в козунака го прави по твърдичък на следващия ден, ако искате пробвайте да замените цялото количество с олио, предполагам ще бъде по-мек. Другият вариант е да замразите част от изпечените козунаци и да си ги извадите в деня на консумация. Така правя с хляба в къщи. Споделете резултата после :-)

Анонимен каза...

И аз съм в тази група и пробвах козунака без замесване , беше невероятен ( дом. мас и хубаво масло ) , като в средата сложих сладко от сливи и нектарини и беше пухкав не остана...

Анонимен каза...

мерси за отговора, ще пробвам само с олио, но следващият ще е направо за великден, ще го споделя разбира се, аз използвах и брашно за козунаци, то е с повечко глутен и се получиха мнооого конци, поне това успях да направя :)

Unknown каза...

Страхотен козунак.Ако ще се слага само олио 200 мл ли трябва да е?

Plamena Petkova каза...

Съжалявам, но не обърнах внимание колко милилитра излиза 200 грама разтопено масло. Предполагам, че ще ви поеме по-малко от 200 мл.

Unknown каза...

Благодаря .

Unknown каза...

Пламена,благодаря ви за страхотната рецепта.Козунаците ми станаха превъзходни и целите на конци.Това ще са козунаците които ще направя за Великден.

Анонимен каза...

Един въпрос от новобранец: Какво значи „Сгъване на плик“?
Благодаря предварително.

Plamena Petkova каза...

Както и да го нагънете все ще стане. Точите кора, мажете с мазнина и събирате два по два срещуположните краища. Дано ме разбрахте :)

Анонимен каза...

Здравейте.
Искам първо да благодаря за страхотната рецепта, днес е 5тият път в който я приготвям и искам да споделя опита си с вас.
Аз слагам 50гр мая, сокът от половин или 1н лимон (зависи от размера)и маслото ми е само 50 гр. останалото е олио! За трети път я приготвявам в този и вариант. Козунаците стават невероятно меки и се задържат такива няколко дни, което според мен е по-важно. Весел великден!

Анонимен каза...

Здравейте,тази година преди Велик ден попаднах на вашата рецепта.Направих ги и се получиха най-страхотните козунаци.Благодаря ви.