Популярни публикации

неделя, 19 януари 2014 г.

Рогчета със сирене



Тези от вас, които са живяли в годините на социализма, може би си спомнят солените рогчета, които се продаваха по 12 ст. Бяха толкова вкусни. Много дълго време изпробвах различни рецепти, докато попаднах на тази. Е, няма такава вкусотия. Рецептата е на Пина от сайта бг мама.

Необходими продукти:

1 кг. брашно
14 гp. суха мая
15 гр. сол
4 бр. яйца
100 мл олио
350 гp. мека свинска мас
25 гp. захар
250 гp. сирене
около 50 мл.вода

 Смесвате маята с 3-4 с.л. брашно и захарта, добавяте около 50 мл хладка вода, разбърквате  и  оставяте  да шупне. След това замесвате тесто с останалите продукти и 3 от 4-те яйца. Свинската мас трябва да е мека, а не течна. Останалото яйце се разделя на две части- жълтъка е за намазване отгоре, а белтъка  смесвате със сиренето за плънка. Замесвате  тесто и  оставяте  30 минути на стайна температура да се отпусне. Разделятe на топки, оформяте елипсовидни питки от всяка топка, поставяте плънка (от яйцето и сиренето). Нареждате  получените рогчета в тавичка върху хартия за печене и оставяте да втасат около 45 минути на стайна температура, като не трябва да е много топло (тестото е мазно и ако е много топло в стаята мазнината избива). Намазват се с яйце и се изпичат в загрята фурна на 220 градуса (без вентилатор) за 10-тина минути.
Надявам се с тези вкусни рогчета да ви върна в детството!


3 коментара:

Анонимен каза...

Супер!Ще изпробвам още тази сутрин!Аз съм си измислила моя рецепта за рогчета,но тази се различава в пропорциите мазнина
-вода и ще се получи по различен резултат.

марияна марангозова каза...

здравейте,може ли да заменя свинската мас със масло?

Plamena Petkova каза...

Пробвайте, но гледайте да е с качествено масло, защото много от тях са с голямо съдържание на вода.