Популярни публикации

сряда, 22 януари 2014 г.

Банофи пай




Предлагам ви поредното сладко изкушение. Банофи пай - комбинация от банани, шоколад,карамел и сметана, едва ли някой може да му устои :-)  Рецептата е на Ирина Купенска.

Необходими продукти:
/за форма с размер 20 см/

150 гр.  бисквити ("Житен дар" с масло)
100 гр. разтопено масло
350 гр. дулсе де лече (карамелено кондензирано мляко)
2  големи банана
200 гр. черен шоколад
350 гр. сметана

150 гр. сметана за гарниране
настърган шоколад за гарниране


Загрявате предварително фурната  на 180°C.
Смилате бисквитите  и  смесвате с разтопеното масло.
Получената  смес  разпределяте във формата – както по дъното, така и по стените.
С помощта на чаша с плоско дъно,  пресовате добре, така че да се разнесе сместа максимално равномерно навсякъде. Печете  около 15 минути, докато стане златиста, след което  оставяте да изстине напълно.

Междувременно  приготвяте шоколадовият ганаш : 350 мл. сметана  се загрява до кипване, след което начупвате шоколадът  при нея, оставяте за няколко секунди, за да започне да се разтапя и после  разбърквате енергично, докато сместа стане хомогенна . Оставяте  да се охлади леко и започвате сглобяването на тортата.

Върху изпечената бисквитена основа разпределяте дулсе де лечето. Върху него  подреждате дебели резени банани. Аз ги нарязах на около 2 см и ги подредих изправени.
Върху тях  изливате шоколадовият ганаш и паят се прибира в хладилник за 6-8 часа, докато стегне добре.

Преди сервиране  гарнирате с бита сметана (150мл) и настърган шоколад. 
Сега остава само да споделите това шоколадово-бананово удоволствие с приятели. Бон Апети!

Няма коментари: