Популярни публикации

неделя, 9 март 2014 г.

Торта " Бяла Неделя"













 От известно време разглеждам рецептите  в интернет за торта "Бяла Неделя"  Все ми се струваше, че има известни неточности, затова промених някои количества, като спазих съставките, които бяха дадени. Използвах рецептата на Иван Звездев. Промените, които направих са в кремовете, защото за мен не е нормално една торта да поеме количествата, които са дадени в рецептата. 

Необходими продукти:
за торта с размер 24 см

За блата

7 яйца
7 суп. л захар
7 суп. л брашно
2 суп. л какао
1 бакпулвер   
Разбийте белтъците и захарта на сняг, след това добавете с непрекъснато разбиване жълтъците един по един.  Добавете какаото и с леки въртеливи движения със силиконова шпатула или лъжица добавете пресятото брашно в което сте добавили и бакпулвера.
На форма с подвижно дъно с размер 24 см сложете пергаментова хартия и изсипете сместа. Изпечете блата на 170-180 градуса или до суха клечка.
Оставете изпечения блат напълно да изстине и тогава с помощта на остър и дълъг нож, разделете на три блата. Започнете да сглобявате тортата, като сложите единия блат, сиропирате с 1/3 от сиропа и намажете с цялото количество млечно-маслен крем, върху крема посипете обилно от натрошения крокант. Следва втория блат, отново сиропиран с 1/3 от сиропа и намазан с част от разбитата сметана със захарта, пак поръсвате обилно с крокант. От сметановия крем трябва да остане за измазване на тънък слой отгоре, отстрани и да се шприцова бордюр върху тортата. Целта на бордюра е да не изтече шоколадовата заливка, защото тя е течна.

Млечен крем:

500 мл прясно мляко
1ч.ч захар ( 200 гр)
4 суп л брашно ( 80-90 г)
1 пълна суп лъж с връх натурално нишесте
1 пак масло (125 г)

Сложете половината мляко със захарта да заври, а в другата половина добавете брашното и нишестето, което трябва да разбиете добре, за да няма бучици. Добавете към горещото мляко сместа с разтвореното брашно и бъркайте с телена бъркалка, докато получите гъст млечен крем. Оставете на хладно място да изстине напълно, за да не стопи маслото, когато ги смесите. Мекото масло смесете с готовия изстинал млечен крем и разбийте с миксера, за да няма бучици и да получите пухкав млечно-маслен крем.

Сироп:

1 ч чаша захар (200 г)
2 ч чаши вода

Крокант:

1 ч чаша орехи
1 ч чаша захар
Карамелизирайте захарта, добавете ядките, разбъркайте добре и изсипете на намазнен мраморен плот или дъното на тава. След като изстине напълно кроканта, покрийте с парче по-плътен найлон и начукайте на ситно или използвайте блендер.

Сметанов крем:

1 литър сметана (отделете 100 мл  за заливката най-отгоре)
300 гр захар
Разбийте 900 мл сметана със захарта докато получите меки връхчета, трябва да е удобна за размазване, а не твърда .

Бяла заливка

Отделената 100мл сметана (течна)
100 г бял шоколад
20 г захар
25 г масло 

100 грама черен шоколад, който е нужен за украсата на линиите отгоре и отстрани по борда на тортата.
 
Загрейте сметаната, без да завира и добавете захарта, начупения бял шоколад и маслото . Разбъркайте, докато получите еднородна смес.

След като тортата ви е готова , измазана и сте шприцовали бордюр отгоре, вече може да излеете сметаната с разтопения бял шоколад, които не трябва да са горещи.
Следва да направите линиите за украса отгоре, като разтопите черния шоколад на водна баня с 1-2 суп лъж олио за гланц. Сложете във фунийка от пергаментова хартия или торбичка. Отрежете връхчето, така че да излиза много тънка струйка от шоколада, направете хоризонтални линии с черния шоколад, още докато заливката отгоре е течна. След това с върха на остър нож, започнете правите напречни линии, като редувате, една надолу и една нагоре, докато получите тази шарка.


Тортата отстрани може да украсите с шоколада, като принципа е този, само шарките са различни. Или да я поръсите с крокант.
Трябва да престои в хладилник поне една нощ.














Бон Апети! 



  
        

12 коментара:

Unknown каза...

Тортата е повече от страхотна, много вкусна и ефектна. Получи ми се. Аз намалих захарта и я правих във форма с по-малък диаметър, защото обичам по-високи торти и остана крем, особено от сметановия. Другия пък ми се разтече като махнах ринга. Може би е добра идея да се включи и желатин. Ще пробвам другия път. Определено ще има друг път. ВСИЧКИ много я харесаха!
Поздрави и благодарности, Пам!

Анонимен каза...

Може би ако се намали с 1/3 к-то на млечния крем няма да се разтича .

Plamena Petkova каза...

Предполагам, че крема се е разтекъл защото не сте изчакали да се охлади напълно млечния преди да сложите маслото в него и то от топлината започва да се топи и по този начин крема става доста по рядък. Никога не съм слагала желатин и не ми се разтича. Успех следващият път!

Unknown каза...

Със сигурност ще го пробвам. И ще докладвам после за резултата :)

Unknown каза...

Тортата е страхотна!Благодаря ви много,че сте обяснили всичко толкова ясно!Като начинаещ се справих блестящо,само фона отгоре с линиите не се получи като вашия,но следващия път ще се постарая повече!Благодаря ви още веднъж за чудесната рецепта!хубава вечер

Unknown каза...

Искам да направя тортата,но бихте ли ми казали каква сметана трябва да си купя?В моето населено място не мога да намеря животинска,а само растителна.Такава,която е сладкарска е сладка и предполагам не трябва да се слага захар,а тази която е готварската,не знам дали може да се разбива с миксер,просто не съм запозната.Ще съм ви благодарна,ако ми поясните.

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Пробвах тортата в момента е във фризера, дано утре не се разтече, като я сервирам. Млечния крем го праавих 2 пъти и не се получи изобщо гъст... Разтича се! От сметаната и кроканта останаха голями голичества! Не бих я пробвала отново

Анонимен каза...

Получи се стрaхотнa тортa.

Анонимен каза...

И на мен крема ми се разтече, но пък тортата стана страхотна - много вкусна. Пак ще я направя някой път, но ще варя крема по-дълго, може би това ми беше грешката. Благодаря за споделената рецепта. Анна

Анонимен каза...

Здравейте, колко грама е “един бакпулвер”

Анонимен каза...

Втори път я правя Плами. И двата пъти стана идеална. Бистра 😘🌹