Популярни публикации

вторник, 14 януари 2014 г.

Дърпана баницаНяма нищо по-вкусно  от домашно приготвена баница със зачервена коричка и аромат на масло и сирене.


Необходими продукти

1 яйце
1 суп. л. оцет
1 суп.л олио
1 ч.л сол
500 мл вода

Замесете гладко и еластично тесто, разделете на 7-8 топки, които сплескайте на питки. Намажете обилно с олио и оставете да престоят около 30-40 минути. Тестото трябва да се отпусне и да се дърпа лесно.Тестото е готово за разтегляне, когато корите се дърпат без никакво усилие.
Върху стара покривка започнете да дърпате корите за баницата. Започва се от средата към краищата, не се притеснявайте ако се скъса, не е фатално. Когато разтеглите кората, тя трябва да е толкова тънка, че да виждате през нея. Изрежете по-дебелите краища, поръсете с олио и сирене и навийте,като повдигате единия край на покривката.Навивате баницата в предварително намазана с олио тава и печете в загрята на 180 градуса фурна до златисто.
След изпичане баницата се поръсва със сладък сироп, приготвен предварително от 200 мл вода и 100 гр захар.

Ако не обичате комбинация от солено и сладко, можете да я намажете с малко разтопено масло и да я завиете да се задуши за 10-15 мин. 

П.П.  Петната  от олио по покривката се изпират. Пробвала съм да  дърпам корите  на мушама, за да не цапам покривка, но кората залепва и не е удобна за дърпане.

Няма коментари: