Необходими продукти:
400 г фини кори за баклава
400-500 г орехи
150 г масло
За сиропа:
750 грама захар
750 мл вода
сок от лимон
Корите за баклава трябва да са много пресни, за да могат да се навият по този начин, иначе ще се начупят и няма да се получи.
Разтопете маслото, смелете орехите и си подгответе една много тънка точилка или подходяща пръчка с която да навиете корите. Всяка кора намажете с малко масло и сложете на късата и страна по една шепа от смлените орехи.
Навийте края на кората веднъж и тогава сложете точилката. Това се прави за да не разместите орехите, когато издърпвате точилката навън.
След това с ръце много внимателно направете кората на хармоника и леко издърпайте точилката.
Поставете кората в подходяща тавичка и процедирайте по същия начин докато свършат корите. Полейте с останалото масло и печете на 160 градуса, докато придобият приятен златист цвят.
През това време пригответе сиропа. Сложете захарта и водата да врат на котлона, докато сиропа се посгъсти, накрая добавете малко сок от пресен лимон. Добавяме лимона за да не се захароса сиропа. Сиропирайте изпечената и ИЗСТИНАЛА баклавата с горещ сироп. Съхранява се на хладно. Надявам се моето предложение да ви хареса.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар