Популярни публикации

неделя, 9 февруари 2014 г.

Месеница

Мека като памук с много сирене, това мога да кажа за тази месеница. Заслужава си да се опита. Рецептата е взаимствана от Веселия готвач.

Необходими продукти:

1 кубче мая
1 бр. яйце
1 бр. белтък
1 с.л. захар
1 с.л. сол
500 мл вода
5-6 с.л. олио
2-3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
125 г масло
брашно около 1 кг

За плънката:

250 г сирене
2-3 бр. яйца

За намазване:

1 бр. жълтък
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио

 Разтворете маята с 1 с.л. захар в 500 мл топла вода и  оставете на топло да втаса. В голяма купа  сложете яйцето и белтъка, прибавете  солта, киселото мляко, содата, 1 с.л. олио, набъбналата мая и около 1 кг брашно, да се получи меко тесто.  Разтопете маслото и в него се добавете 4-5 с.л. олио. Пригответе си плънката предварително, като  натрошите сиренето и  разбъркате заедно с  с яйцата. 



Оставете да втаса,разделете тестото  на 4 топки. 



Потапяте всяка топка в маслото и  разстилате в намазана с мазнина тава. Отгоре  слагате от  плънката и  навивате на руло, което допълнително усуквате.


 Така се приготвят и с останалите 3 топки от тесто. Подреждат се като вита баница в тавата и се оставят на топло да втасат и да изпълнят тавата. Отгоре се намазват с жълтъка, разбит с киселото мляко и добавеното на струйка олио.

 Печете  в предварително загрята  на 200 С фурна за около 40-45 минути или проверете с дървено шишче, трябва да излезе сухо, без полепнало по него тесто, тогава месеницата е готова. Изважда се, напръсква се с малко вода и се покрива с кърпа да се задуши и омекне.


Поднесете за закуска с чаша студен айрян. Да ви е сладко!

Няма коментари: