Популярни публикации

събота, 12 юли 2014 г.

Сладоледена торта


В горещите летни дни е нормално да искаме нещо разхладително и свежо. Предлагам ви да си направите една вкусна сладоледена торта. Рецептата за сладоледа е взаимствана от блога на Теди Титова  за което и благодаря.


Приготвих я в откопчаваща форма за торта с диаметър 24 см.
Предварително облечете формата с найлоново фолио, за да може да се отдели тортата по-лесно след като замръзне.
За основа може да се използва готов блат, руло с подходяща плънка или бисквити. Аз съм използвала руло с ягодово сладко, защото едната част от тортата е с ягоди.   Нарежете рулото с дебелина 1 см и го наредете плътно по дъното на формата за да стане като основа. После си пригответе сладоледената смес.

Необходими продукти:

8 жълтъка
500 мл.прясно мляко
300гр. захар
400 мл. сладкарска сметана( предпочитам животинска)
 4-5 с.л. пудра захар  
2 ванилии 

Загрейте млякото на котлона със захарта, през това време  в отделна купа разбъркайте добре жълтъците и добавяйте малко по малко от горещото мляко докато температурата се изравни, това се прави с цел да се избегне пресичането на яйцата. Върнете на слаб котлон докато сместа леко се сгъсти с консистенцията на боза. Не очаквайте да стане гъст крем, защото яйцата са чувствителни към високата температура и има вероятност да станат на парцали или с две думи да ги изпържите. Отнемете съда от котлона, добавете ванилиите и оставете да изстине напълно. 
Дойде ред да разбиете и сметаната с пудрата захар. Използвайте миксер като разбивате на висока степен за да влезе повече въздух в сместа.Трябва да се образува крем с меки връхчета. Ако използвате предварително подсладена сметана, може да не добавяте захарта, но аз винаги предпочитам животинска и неподсладена ( намерих в Билла разфасовка от 200 мл ) 
Смесете внимателно с шпатула сметаната и вече изстиналата яйчна смес. Разделете на две и към едната част добавете 2-3 супени лъжици сладко от ягоди или друго по ваш избор. Изсипете ягодовата смес върху  предварително подредените и нарязани парчета от рулото и оставете за известно време във фризера за да замръзне, след това наръсете какао или няколко счукани бисквитки "Орео". Изсипете остатъка от ваниловата сладоледена смес и сложете пак във фризера . Украсата е според вашите вкусове и желания, може да поръсите с филирани бадеми, настърган шоколад или да наредите от 








Надявам се моето предложение да ви допадне. Може да замените ягодите с праскови или друг ароматен плод. 
Да ви е сладко!

2 коментара:

Анонимен каза...

Пам, невероятна красота! Толкова вкусотии и толкова красота на едно място! Уникална си. Дара от 90ДД.

Teodora Titova каза...

Тортата е страхотна!
Нямам търпение да я приготвя!
Благодаря !