Популярни публикации

петък, 10 януари 2014 г.

Торта " Павлова "





Предлагам ви един изключително лек и ефирен десерт, много подходящ за летните дни. Торта " Павлова"е получила името си от руската балерина Анна Павлова (1881-1931)  За родина на този невероятен лек десерт спорят Австралия и Нова Зеландия.
 По-важно е, че се наслаждаваме на лек и въздушен десерт с аромат на сметана и пресни плодове. Също така търпи импровизации и може да го направите на малки тортички, да добавите малко какао към целувчената смес или да аранжирате с подходящи за вашия вкус плодове.

Необходими продукти

 5 белтъка
300 г ситна кристална захар
1 с. л. с връх натурално  царевично нишесте
1 с. л. бял винен оцет





 Отделете белтъците от жълтъците много внимателно. Купата, в която ще разбивате белтъците трябва да е суха. Разбийте белтъците с помощта на миксер , като сипвате  от захарта, малко по малко.  Продължете разбиването докато се получи хубава твърда пяна. Добавете оцета и  нишестето. Върху постлана с хартия за печене плоска тава изсипете целувчената смес и я оформете като торта. Изсушете целувчената основа на 100-120   градуса за час и половина. След изпичане, тортата трябва да бъде твърда отвън и мека отвътре.
 Оставете я да изстине във фурната хубаво, след това я преместете върху подноса и гарнирайте.


 За гарниране върху тортата:

400 мл животинска сметана разбита с 4-5 с.л захар,
500 г сезонни плодове - ягоди, малини, праскови, кайсии по ваш вкус. Да ви е сладко !

Няма коментари: