Популярни публикации

събота, 11 януари 2014 г.

Вкусна точена баница с майонеза






Рецептата за тази  баница имам от майката на колега на моя съпруг. Характерното за нея е, че използваме много малко мая за замесването и майонеза за намазване. Това прави баницата мека и вкусна.

Необходими продукти:

300 мл. топла вода
1/4 пак прясна мая
1 суп. л захар
2-3 суп.л брашно
Разбърквате всичко и оставяте да втаса 15-20 мин. След това добавяте
1 суп л.сол 
2-3 суп.л  олио
Брашно за меко тесто. Тестото трябва да не лепне по ръцете. Старайте се да слагате брашното на части за да усетите кога тестото е готово и няма нужда от повече брашно. Ако ви се струва, че не е достатъчно гладко, може да го ударите 10-20 пъти в плота на който месите. Веднага ще усетите разликата, пък и ако ви е яд на някой, сега е момента ;) Удряйте тестото на воля.

Смес за намазване на корите:

250 гр мек маргарин
250 гр майонеза
обърквате ги заедно, трябва да получите кремообразна смес и с нея мажете  корите. Тази смес  трябва да ви стигне за всичките  топки, които ще разточите. 

Разделете тестото на 6-7 топки. Всяка топка се разточва на много тънка кора и се намазва обилно със маргарина и майонезата. Отгоре ръсите от предварително объркана плънка.


Плънка

5 яйца
500 гр сирене

Навивате баницата в предварително намазнена тава. Оставяте 10-тина минути да си почине и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Трябва да получите приятен златист цвят. След изпичане напръскайте баницата  с малко вода и завийте с чиста кърпа да се задуши.
 

Няма коментари: