Популярни публикации

понеделник, 14 април 2014 г.

Лесен и вкусен козунак с много конци







Заглавието не е подвеждащо,  наистина тази рецепта е за един много лесен за изпълнение, много вкусен козунак, а и конци колкото искатеНе мога да забравя как една вечер късно ровейки се във фейсбук попаднах на рецептата Зорита Цветкова от Монтана, а  снимките, които  беше публикувала ме провокираха да запретна ръкави в 23:30 часа, при което мъжът ми ме изгледа супер странно и каза, че наистина не съм добре. Тестото си отлежа в хладилник през цялата нощ и пак се получи козунака. За последните четири дни го правя три пъти , като само първият път го оставих да нощува в хладилник, споменавам това като изпробван метод и резултата беше страхотен . Рецептата е с олио и това прави козунака мек и в следващите няколко дни след изпичане. Зори, благодаря ти още веднъж, че сподели рецептата си с нас.

Необходими продукти:

3 яйца ( от тях отделяме единия белтък за намазване)
150 грама кристална захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио 
20 грама прясна мая( което е половин кубче или 1 пак суха от 7 грама)
550-600 грама брашно (зависи от големината на яйцата) В зависимост от самото брашно и глутена в него, може да поеме още малко, тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.
2 ванилии
кората на един лимон

Използвах изцяло помощта на миксер с бъркалките за тесто, дори не си изцапах ръцете. Вие може да ползвате и машината за хляб или да си го омесите на ръка.
Активирайте маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно за рядка каша. Докато си приготвите останалите продукти маята ще стане готова. Разтворете захарта в топлото мляко докато се стопят кристалчетата. Разбъркайте яйцата с лимоновата кора и ванилията, добавете половината олио и си пригответе дълбока купа с пресятото брашно. Оставете една малка част от брашното и при нужда добавяйте. Към брашното изсипете яйцата със ванилията,кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая. Започнете да бъркате с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата. На мен ми отне не повече от 10 минути. Тестото е меко на пипане и не лепне. Добавяйте малко по малко и останалото олио като продължавате омесването. В процеса на омесване се виждат конци в тестото.




Готовото тесто изсипвам на мазен плот и с мазни ръце го сгъвам няколко пъти. Слагам в купа и оставям да втаса, докато си удвои обема. Вадя го и пак го размесвам леко и го нагъвам няколко пъти, пак го оставям да втаса. За този козунак втасването е два пъти като тесто и един път оформен. След като е втасало втория път е време да го оформите, аз този път го плетох с четири плитки. Плънката е по ваш избор. Ако обичате по-сладки козунаци, моят съвет е да сложите сладка плънка, а не да увеличавате захарта, защото голямото количество захар в тестото го прави по-сбито и тежко.






  Преместете го в съда в който ще го изпечете, аз използвах откопчаваща форма с диаметър 24 см. и оставете да втаса за последен път, докато си удвои обема. Внимавайте да не го оставите прекалено дълго да втасва, защото има опасност да превтаса тестото, тогава и плетката се разлива и конци няма.  За процесите на втасване можете да си помагате с фурната включена да загрее на 50 градуса и изключена после. Намажете с отделения белтък и поръсете с филирани бадеми и захар. 


Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час, но това зависи от дебелината, така че проверявайте с дървено шишче, трябва да излиза сухо без полепнало тесто по него. Когато готовия козунак придобие приятен златист загар, а все още е суров вътре трябва да го завиете с алуминиево фолио, за да си запази цвета в противен случай ще прегори и както обича да казва моят баща, козунака няма да има търговски вид ;-)
Обяснението ми стана много дълго, дано не ви омръзна да ме четете, но исках максимално опростено и подробно да обясня.
Ето го току що излязъл от фурната.


Време е да го разчупим.







Надявам се, че предложението ми за Великден ви е харесало. Весели празници!
Да ви е сладко!


173 коментара:

Виолета Василева / Кулинарна Авантюра каза...

Чуден козунак :) Весели празници :)

Анактасия каза...

Ние пък благодарим на теб,че го сподели с нас! Непременно ще направя моите козунаци по тази рецепта! Весели празници!!!

Ани каза...

Прекрасно изглежда, ще го пробвам задължително :)

Анонимен каза...

Възхитена съм от резултата на козунака ти ,надявам се и толкова вкусен..А да знаеш ,колко съм доволна от подробните обяснения за приготвянето му с ръчен миксер ,защото и аз исках така да меся..Досега никой не беше споделял,а аз толкова много търсих
...Благодаря ти ,ще ми е много полезно всичко ,което си написала..
Галя

Анонимен каза...

Поздравления за превъзходните козунаци! Имате ли опит с изпозлването на суха мая в тази рецепта, тъй като тък няма наблизо свежа мая. Бихте ли посочили приблизителен грамаж на яйцата, тъи като теглото им доста варира доста според големината им. При мен обикновено се получава или прекалено меко или прекалено твърдо тесто. Нямам представа къде греша.


Анонимен каза...

Браво! Великолепен е! А какво е времето за втасване на козунака първите два пъти като тесто и последния път когато козунака вече е оформен...при положение, че втасва в леко затоплена стая?

Plamena Petkova каза...

Здравей, пробвала съм със суха мая, няма разлика с другата. Сложи толкова, колкото е описанието на пакетчето. Обикновено 7 грама суха отговаря на 20 грама прясна. Изчислява се 1:3

Plamena Petkova каза...

Относно яйцата, купувам размер М , брашното е около 520-550 грама, докато тестото се отлепи от съда и стане хубава гладка топка. Мекотата на тестото трябва да е колкото меката част на ухото ;) Успех!

Plamena Petkova каза...

Времето за втасване е различно, зависи колко е топло във вашата стая. Докато тестото удвои обема си. Аз си помагам с фурната, загрявам на 50 градуса и ИЗКЛЮЧВАМ, слагам козуначното тесто вътре, покрито с фолио за свежо съхранение.

Анонимен каза...

А нощното втасване на тестото преди плетката ли е? Първото или второто втасване? :)

Анонимен каза...

Кога точно го слагате в хладилника?

Plamena Petkova каза...

Втасването в хладилник за мен беше експериментално, защото преди доста време пробвах, но не ми се получи. Замесих тестото късно вечерта и в голяма кутия с капак го сложих в хладилника, на сутринта го нагънах като плик още няколко пъти и го оставих в затоплена леко фурна да втаса за втори път. След това го сплетох и пак оставих в хладилника, не защото така трябва, а защото ми се наложи да изляза. След 3 часа като се прибрах беше готово за печене.

Plamena Petkova каза...

Точно в поста над вашия въпрос обясних как процедирам с тестото в хладилник.

Анонимен каза...

Не разбрах точно как се оплита,за да стане кръгъл.

Plamena Petkova каза...

Продължавате да разменяте фитилите от тесто по показания начин, докато свършат, като крайчетата после ги подпъхвате отдолу за да придобие хубав завършен вид.

kameliya каза...

Разкошна рецепта!Няма опит с козунаците ,вчера направих едва вторият си.Тестото е лесно за правене ,даже едната доза я оставих в хладилника през нощта и днес стана страхотен козунак.Благодаря Плами !!!

Анонимен каза...

Благодарим за страхотната рецепта !!!! Наистина е лесно и вкусно !!! Аз добавих и малко есенция ром и опияних лекичко стафидите.Стана уникален вкус.Не ми мърда месенето още 2-3 пъти тези дни.....вкара ни в беля :-)))) Мерси още веднъж и спокойни празници !!!! Благословение !!!

Plamena Petkova каза...

Много ви благодаря за милите думи, весели празници на всички вас!

Unknown каза...

Разкошен ! Уникален ! Благодаря за рецептата - лесна , без много баене и мотаене и много вкусна . Весели празници и все така да бъдете вдъхновение на многото кулинарни "босоноги " като мен.
Весели праници!

Анонимен каза...

Искам да благодаря на авторката за споделената рецепта и подробните обяснения. Козунакът е прекрасен! Аз следвах точно указанията по рецептата, единствената разлика е че изпозлвах суха мая. Особено полезно за мен е нощното втасване, тъй като козунакоправенето в 5 часа сутринта не е по мой вкус. Не знам защо рецептата не е добавена в колекцията рецепти във БГ мама козуначента тема.
Chimy jimmy

Nikol Kelly каза...

Chudesna rezepta za nas Bulgarite v Amerika. Moga li da pomolia xa lesnaa rezepta za pitka imam vnuchka iizkam da se predstavia dobre pred snahata

Plamena Petkova каза...

Никол, благодаря ти много за доверието. В най-скоро време ще публикувам и питка :)

Анонимен каза...

в момента го правя,бихте ли казали с хартия за печене ли го пекохте-благодаря

Plamena Petkova каза...

Да, изпекох козунака с хартия, точно както е показано на снимката. Вади се лесно от формата и миенето после е песен ;)

Unknown каза...

Благодаря много за споделената рецепта.Невероятен вкус. (y)
Направих го два пъти,харесва ми как се получи.Това ще бъде вече моята рецепта за козунак.Нямах само филирани бадеми,следващият път ще си набавя преди да започна да го правя.:)
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/149352_931289373565658_2935873588207035585_n.jpg?oh=84061373197a91c9d16059ae762c38e5&oe=54E33A2C&__gda__=1420928686_377b6ea98a21198e62fd59f8db139ae0

https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10610934_931289710232291_1708627234312963129_n.jpg?oh=44d746c0a27e58483ca94ccf9e0dfa2f&oe=54B192BC

Plamena Petkova каза...

Чудесен е станал. Браво! Не е задължително да е с филирани бадеми отгоре, може да си го поръсите с кристална захар.

Анонимен каза...

Zdr.tova koeto ne razbrax i vidiax v rezeptata e plankata? Omesva se v testoto stafidite li?

Plamena Petkova каза...

Плънката е по ваше желание, може да бъде локум, мармалад, орехи, стафиди или шоколад. Добавям я при оформянето на самите фитили. Може и без нея. Въпрос на вкус.

Анонимен каза...

Interesuva me kakvo e vremeto za vtasvane. Kato testo i oformen. I kolko puti obshto vtasva?

Unknown каза...

здравейте,аз искам да попитам понеже ползвам суха мая,начинът на приготвянето на козунака с сухата мая по същият начин ли да я приготвя както с прясната мая?Благодаря предварително?

Plamena Petkova каза...

Марияна, пробвала съм и със суха мая, резултата е същият. Понякога я активирам с малко топло мляко и щипка захар, друг път я слагам в брашното, все си става.
Времето за втасване е относително, зависи на каква топлина се държи, гледам като си удвои обема като тесто, премесвам, пак си удвоява обема, плета, пак удвоява обема и слагам да се пече.

Анонимен каза...

strahotna recepta 6te q probvam 4e mi potekoha ligite

Анонимен каза...

Страхотно изглежда. Искам само да питам мажете ли формата за печене с нещо или ползвате хартия за печене?

Plamena Petkova каза...

Ползвам хартия за печене, лесно се вади и не търкам тави после :) Ако нямате може да си намажете формата с мазнина и да я поръсите с брашно за да излезе по-лесно козунака.

Rock music shop OZZ Tenerife каза...

Благодаря много за рецептата.Докато си я преписвах на лист ми идеше да захапя компютъра -козунака изглежда страхотно.Живея в чужбина и вариянта да хапнем козунак е ако си го направим,затова искренно се надявам да ми се получи.

Екатерина Куздова каза...

Днес го направих,стана великолепен!Даже вече го пуснах по трасето за любители на занаята!Това ще е и моята рецепта за Великден!

Петя каза...

Направих козунака ви 3 пъти. Спазвах стъпка по стъпка вашите указания.Но и 3-те пъти козунакът стана като хляб.Не мога за разбера защо?

Unknown каза...

от къде купувате едрата захар, която е поставена отгоре

Plamena Petkova каза...

Петя, не мога да ви кажа защо не се е получило при вас, явно нещо не е както трябва. Ако сте мерили всичко с кантар, тогава проблема може да е във втасването. Тестото втасва след омесване, после се премесва и втасва втори път като тесто и след като го оплетете пак трябва да втаса преди печенето. Самите продукти е важно да са пресни и с хубаво качество, брашното и маята също. Съжалявам, че при вас не са се получили нещата.

Plamena Petkova каза...

Иван, гранулираната захар отгоре си я правя аз. Слагам пудра захар на око и добавям много малко вода 1-2 лъжички. Става много гъста каша, която разстилам на пергаментова хартия до пълното и изсъхване, после натрошавам на гранулки.

Unknown каза...

Днес направих козунака и стана вълшебен. Два пъти го месих в хлебопекарната, а като го оформих с тавата във фурната на 50-100 градуса с вентилатор.

DARINCHOTT каза...

Писах и в поста ви във ф.б. Моля отговорете ми, мога ли да сложа 50% масло. Не обичам миризмата на олио. И още ако сложа плънка от шоколад, просто парчета шоколад или нутела. Благодаря Ви. Извинете ме, сигурно е много досадно😃

DARINCHOTT каза...

Как на 50-100 . Това е 70-120 без вентилатар. 5 часа ли пекохте или сушихте?

Plamena Petkova каза...

Здравейте DARINCHOTT,
съжалявам, че малко късно отговарям на въпросите ви. Миризмата на олио въобще не се усеща, но ако не обичате няма проблем да сложите 50/50 с масло. Плънката от шоколад е добре да бъде или Нутела или парченца, които са специално за издържане на висока температура(което не е обикновен шоколад, а като chips за мъфини.) Ако се сложи обикновен шоколад той завира при високата температура и се пресича.
Относно градусите - 50 градуса са когато козунакът втасва, а не се пече(като когато самото тесто е във фурната, тя е изключена). После се слага на 160-170 градуса когато се пече вече. Успех!

Unknown каза...

Здравейте,вчера направих козунака като следвах стриктно рецептата,но след изпичането се оказа без конци и сух.Чудя се каква може да е причината,дали съм го пекла повече от необходимото?

Plamena Petkova каза...

Здравейте Виолета, според мен причината е , че тестото ви е превтасало и после козунака е препечен, за да е без конци и сух. Тогава тестото става като шупнало и след изпичане като го отрежете има вид на срязан кекс, а не на козунак. Явно сте го държали на доста топло и малко по-дълго от необходимото във фурната.

Unknown каза...

Благодаря за бързия отговор.Мисля за Велик ден да направя втори опит и дано тогава се получи.

Анонимен каза...

...

Анонимен каза...

Здравейте. Стигнах до момента с плетенето и се мъча половин час. Обяснете как става. Аз се ядосах и накрая просто оставих тестото във ф-мата. Лепкаво е и възлите се разпадат и по смъртно не мога да го сплета. И с олио мазах плота и ръцете си. Едно голямо нищо!

Анонимен каза...

Резултата:
Труден за изпълнение. Цял ден се занимавах с един козунак - 3 пъти втасване. Незнам си още какво ...и накрая даже не се изпече отвътре. Остана сурово тесто. Ужасно просто!!!!!

Plamena Petkova каза...

Здравейте"Анонимен". Много съжалявам, че при вас нещата не са се получили както трябва, при толкова коментари преди вашият оставам с впечатлението, че рецептата е лесна и достъпна за всички. Приложила съм доста подробно описание и постъпкови снимки. Явно това не е вашата рецепта. Желая ви успех! Весели празници!

Анонимен каза...

Страхотна рецепта много добре изглежда на вашите снимки ,аз живея в чужбина и ми се искаше да направя козунака днес опитах пробно но стана като хляб и нямаше конци втасваше 2 пъти веднъж като тесто и още веднъж във формата на вид го докара но не и като вътрешност нямам опит с месене на каквото и да е тесто за велик ден пак ще опитам дано тогава се получи сложих 200 гр захар дали това е причината да не ми се получи добре ?

Анонимен каза...

Здравей, мисля да пробвам рецептата ти, но ми се иска да сложа и стафиди вътре. Би ли ме посъветвала в какво да ги накисна за да умекнат. Благодариа предварително и весели празници.

Plamena Petkova каза...

Здравейте. От изключителна важност е хубавото качествено бяло брашно. Аз също живея в чужбина и купувам, полско, турско или българско брашно. Ако имате италиански магазин също може да вземете от там. Относно захарта съм писала още в рецептата, че не е добра идея да се увеличава захарта или мазнината. Това прави тестото тежко, трудно втасва и после стои като хляб. Конците на козунака се образуват от хубаво глутеново брашно и всички останали продукти да са със стайна температура и да са спазени пропорциите и грамажите. Можете да прочетете и коментарите в които да откриете отговори на много други въпроси относно тестото. Втасването е общо ТРИ пъти, а не два. Два пъти втасва като топка тесто и един път след като го оплетете. Успех!

Plamena Petkova каза...

Здравейте. Стафидите ги накисвам от вечерта в малко алкохол- ром, коняк, уиски, по ваш избор. На сутринта ги подсушавам и добавям към тестото при сплитането на козунака. Гледам да са вътре , а не отгоре на коричката, защото при печенето много изсъхват и стават доста твърди.

Анонимен каза...

Здравейте!Рецептата е страхотна и козунака е чудесен.Искам да попитам,понеже искам да направя почече от 1 козунак,може ли да удвоя продуктите за 2 козунака и дали ще се получи?

Анонимен каза...

Последните 2-3 години за Великден правя козунаци по различни рецепти от нета.Е...по-хубави , вкусни и меки козунаци не съм правила.Единтвено промених количеството на захарта , сложих 200гр.Може би заглавието трябва да е "Неустоимо вкусен и много лесен козунак". Благодаря мнооого за тази рецепта!!!
Ани

Анонимен каза...

Много ми допада рецептата и ще запретна ръкави да направя първия ми козунак :)
У дома имам квас и се чудех дали бих могла да го използвам вместо маята и в какво количество?
Поздрави :)

Unknown каза...

Nepremenno ste go napravia i ste vi kaja kak mi se e poluchilo. Blagodaria za receptata

Анонимен каза...

Благодаря за споделената рецепта и подробно описание :)...Миналата година правих другият козунак от вашия блог и доста добре се получи, но този е с по-малко видове съставки и сега ще го пробвам. Може и дае тъп въпрос, но ...това е количество за един козунак от снимката, нали....за 2 на доза всичко по 2 ли е? и най-важното може ли олиото да заменя със зехтин?

Plamena Petkova каза...

Рецептата е за един брой козунак във вида показан на снимката. Няма проблем да се направи двойна доза, просто времето за втасване ще стане малко по-дълго.

Относно запитването за квас вместо мая, не съм пробвала и не мога да дам съвет.

Относно запитването за зехтин вместо олио, не го препоръчвам. Зехтина е с доста силна миризма и няма да е приятно да мирише на маслини.

Анонимен каза...

Здравейте! Рецептата изглежда чудесно. Въпросът ми е колко време Ви отне цялостното приготвяне на козунака заедно с печенето и втасването? :)

Plamena Petkova каза...

Не съм засичала с точност, но горе-долу за 10 -15 минути замесвам, като ползвам миксера. После втасва около час в затоплена фурна, вадя го и го премесвам с мазни ръце, обратно в затоплената фурна за още 40-45 мин. Плета козунака, втасва за около 30-40 мин на топло и тогава пека за 45-50 минути. Това е приблизително време, за една доза. Ако правя повече и втасва наведнъж времето се удължава. Фурната не трябва да е силна, аз пека на 160-170 градуса, но при по-силна печка се намаля и до 140-150. Тестото не трябва да е превтасало, а само двойно да си увеличи обема. Трябва да има гладка структура, а не шуплеста, защото при превтасването и след изпичане ще стои на шупли като хляб и няма да има конци. Успех :)

розов цвят каза...

Здравейте, попаднах на тази рецепта и искам да ви кажа, че е страхотна. Толкова сполучлив и ароматен козунак не съм хапвала от детството си.Става бързо и лесно.
Весели Великденски празници на всички!

Анонимен каза...

Христос възкръсна!
Поздрави за прекрасната рецепта! Абсолютно точна като количества, за пръв път тестото ми успя да се получи достатъчно твърдо, за да оформя фитили! Стана уникално вкусен огромен козунак, който беше опустошен за няколко минути от фамилията и гостите ни. Дори мъжът ми, който твърдеше, че не обича козунак си взе думите назад! Успех на Вас и на блога Ви!

Анонимен каза...

Много лесен и вкусен козунак , благодаря за рецептата.
Катя

iliyana каза...

И аз искам да благодаря за рецептата! Три пъти правих козунак по нея и стана превъзходен! Последвах примера на авторката и използвах бъркалките за тежко тесто на миксера. Само накрая доомесих на ръка. Използвах и брашно препоръчано ми от приятелка. На София Мел за баници (заради високото съдържание на протеини?). Благодаря още веднъж, не мисля че ще пробвам друга рецепта за козунак след тази :-)

Елена каза...

Здравейте :) И аз имам въпрос - Захарта в тестото може ли да се замени с мед, разбира се в съответното съотношение?

Plamena Petkova каза...

Здравейте Елена. Не съм пробвала да замествам захарта с мед и не мога да ви отговоря, но ако причината е за по-здравословна рецепта, не мисля, че идеята е добра, защото съм чела, че не е добре меда да минава термична обработка ако искаме да запазим полезните му качества. Ако е за човек болен от диабет, то тогава трябва да използвате подсладител.

Анонимен каза...

Прекрасен козунак

Unknown каза...

Направих го, спазих всички указания по рецептата. Като за пръв път добре ми се получи, само че, стои малко тиклав, макар че, при проверка с клечка тя си беше суха. Следващия път ще опитам да увелича леко температурата на печене. На вкус е мн. хубав.

Unknown каза...

Пробвах козунака. УНИКАЛЕН Е!!! Благодаря за рецептата.

Unknown каза...

Пробвах козунака. УНИКАЛЕН Е!!! Благодаря за рецептата.

Анонимен каза...

След като втаса втория път, тестото с точилка ли се оформя, за да се изрежат лентите за оплитане?

Unknown каза...

УНИКАЛЕН!!-само така мога да опиша резултата.Вкъщи настана голямо мърморене,тъй като за първи път правя козунак и той се оказва сполучлив,а майка ми от години се мъчи безуспешно по Великден.Огромно благодаря за рецептата!

Unknown каза...

Разделя се на 4 топки,всяка от които се оформя като лента(подобно на моделирането на пластелин;))

Мая Митева каза...

За първи път го направих пробно още веднага щом го качи в мрежата и стана страхотен. От тогава правим само него. С мъжа ми си правим състезание на кой ще стане по хубав :) Преди пробвахме какви ли не рецепти, сложни и с много продукти, даже се бяхме отказали да месим, но вече спряхме с експериментите, ТОВА Е НАШИЯ КОЗУНАК! Даже си го правим с най-обикновено брашно от Метро на "аро" за 0,69 лв. и става превъзходен. Последния път нямах много време и го оставих да втаса само един път преди да го сложа във формата и не стана така както друг път, т.е. беше малко по нисък от обикновено, но по нищо не отстъпваше на другите по вкусови качества, явно има значение броя на втасванията. Пробвайте го, УНИКАЛЕН Е! Вече не знам на колко хора сме дали рецептата, но всички са много доволни, даже и сега я пратих на приятелка на сестра ми. УСПЕХ на всички!

Анонимен каза...

Чудесен козунак Благодаря за рецептата

Иван Динчев каза...

Огромно благодаря за рецептата, стана страхотен!!!!
Може би е късмета на начинаещия, но по-вероятно е резултат на подробната рецепта :))))

Анонимен каза...

Тъй наречените фитилчета как се получени? От снимките изглежда, че тестото първо е било разточено на голяма кора/ лист, която впоследствие е навита на руло (може би с плънка вътре?). Или греша?

Анонимен каза...

Пламена,много ви благодаря за рецептата!Лесно, сравнително бързо и разкошен резултат.Аз см много доволна,тъй като това е моят първи козунак. За плънка използвах локум и бели стафиди.Получиха ми се и конците.Весел Великден! От Вера��

Unknown каза...

Страхотен козунак !

Unknown каза...

Страхотен козунак !

mimes каза...

Здравейте. Този Великден козунаците ми са по вашата рецепта. Станаха просто божествени. Искрено благодаря за подробната рецепта. Записвам си го и вече това ми е моят фаворит при козунаците. Весел празник ви желая.

Li каза...

За пръв път правя козунак и много се радвам, че попаднах точно на твоята рецепта! Резултатът беше феноменален!

Снежина каза...

Няма начин да не станат по тази рецепта.Благодаря за подробните инструкции и за всички детайли,непознати на начинаещите като мен.Най-удобна е идеята да се замеси с миксер и от вечерта за работещите момичета.Това ме спаси от пренапрежение и пренатоварване.Не прекалявайте с плънката,не експериментирайте с квас/само такъв хляб ядем/,прекалявайте само с лимона и ванилиите-колкото повече, толкова по-добре.Не е философия,ако много искате да ги направите.

Анонимен каза...


Здравейте, козунака изглежда страхотно. Поздравления. С какъв миксер месите тестото ? Моят е обикновен и в упътването видях, че може да работи само 4 минути или ще изгори, което ми се струва много недостатъчно на фона на вашите 10 минути.

Unknown каза...

Здравейте днес намерих вашата рецепта за козунак защото ми се беше дояло и защото исках да изпробвам дали ще стане с Kitchen Aid миксера. Следвах инструкциите стриктно само го ударих 10 пъти преди второто втасване 😜 и го оставих да втаса . Всичко друго спазих стана страхотно вкусен и на много конци не дочакахме да изстине . Май другата седмица пак ще правя. P.S. Ползвах суха Мая и high gluten брашно не съм в България но става страхотен козунак за нула време. Благодаря за лесната рецепта

Unknown каза...

Благодаря за страхотната рецепта - лесна, бърза и много вкусна. Получи се страхотен козунак.

Unknown каза...

Здравейте, отгоре козунака с белтък или жълтък го мажете?

Unknown каза...

Благодаря за чудния козунак. Не бях месила козунак, но се получи страхотен козунак и всички вкъщи го харесаха.

Анонимен каза...

Благодаря за прекрасната рецепта, но и аз моля за доуточнение относно плънката. Кога и къде точно да я сложа? Може би ако фитилите ги направя като рула, намазани с плънката?

Анонимен каза...

Здравейте! Аз все още съм в процес на осъвършенстване и се извинявам за глупавия въпрос, но какво точно значи че го "нагъвате" преди да го сложите в купата да втасва?

д-р Зоя Бънчева каза...

Може ли да заменя олиото с разтопено краве масло

inness каза...

Направих го, точна и изключително сполучлива рецепта.

Unknown каза...

Ей момичета страхотна рецепта! Направих я като замених захарта със стевия и малко подсладител понеже имаме диабетици у дома. Захар сложих само една лъжичка в маята и много малко поръсих отгоре че да замирише на козунак. Стана невероятен. Много съм доволна. От години пробвам козунаци да правя с подсладители но става като сладък хляб. Този път е на 6.

Unknown каза...

Ей момичета страхотна рецепта! Направих я като замених захарта със стевия и малко подсладител понеже имаме диабетици у дома. Захар сложих само една лъжичка в маята и много малко поръсих отгоре че да замирише на козунак. Стана невероятен. Много съм доволна. От години пробвам козунаци да правя с подсладители но става като сладък хляб. Този път е на 6.

Анонимен каза...

Козунака е разкошен. Днес го пробвах и стана чудесен.

Анонимен каза...

Току що го направих и съм много щастлива!Козунака е невероятен!Поздравления!!!

ppettioo каза...

Здравейте,рецептата е много точна и козунака става невероятно мек и на конци.На следващия ден е също толкова хубав.Просто трябва да се спазват инструкциите за втасванията на тестото и самия козунак да не превтаса преди печене.Поздравления! Разкошна рецепта!Успех на всички с месенето и весели празници!

ignatius каза...

Може би трябваше да има още една снимка от процеса на сплитане, защото не става много ясен начинът.

Анонимен каза...

Здравейте, на мене не ми се получи изобщо. Не знаех в колко малко мляко се гаси маята и съм сложила повече, следователно консистенцията се получи много рядка и сложих 1 цял пакет брашно след което тестото се получи като за кекс. Дано поне този козуначен кекс става за ядене и не съм изхабила напразно продуктите.

Unknown каза...

Момичета какво брашно използвате за козунак ли, може ли с обикновено примерно София Мел?

Unknown каза...

Момичета,спазвайте точните съставки.Става невероятен.Трета поредна година го правя.Благодаря за рецептата!

Unknown каза...

Обикновено става

Unknown каза...

Пламена пробвах Ви рецептата :резултата е удивителен. Станаха чудесни! Много благодарим че споделихте с нас тази рецепта!

bambi каза...

Можете ли да кажете по какъв друг начин може да бъде оформен освен плитка? И лентите за плитката разточваме ли ги с точилка и навивате на рулца или директно с ръце си ги разточвате на рулца?След второто втасфане директно плетете или омесвате отново и тогава плетете?Ако няма да се плете,след второто втасфане какво следва?

Анонимен каза...

От тези продукти един козунак ли правите или деа?

Анонимен каза...

Zdraveite,

mnogo blagodaria za rezeptata! Spazih ja tochno, no go ostavih da vtasa samo dva puti (poradi lipsa na vreme) - vednuz kato topka i vednuz spleten. Stana strahoten!!! S mnogo konzi, puhkav i aromaten! Blagodaria! Petia

bambi каза...

Направих го стъпка по стъпка,всичко стана ок,само дето най много го пекох,не се наду при пекането и малко твърдичък стана отгоре,иначе е вкусен,незнам дали трябваше ама като го извадих горещ го нспръсках с вода и завих с кърпа.Благодаря много за рецептата определено това е козунака дето ще правя,като за първи път съм доволна

Зорница каза...

Страхотен! Благодаря за рецептата. Спазих точно пропорциите и указанията за прчене. Няма грешка.

irina-art каза...

много вкусен само брашното и маята да са хубави става прекрасен

Анонимен каза...

Уникален козунак се получи! Благодаря ви за подробната и вкусна рецепта!!!

Лина каза...

Чудесна рецепта и много добро описание. Ако се следва точно, резултатът е брилянтен. Правих я няколко пъти с различни отклонения (веднъж превтаса, друг път го препекох), но дори тогава стана много вкусен. Благодаря!

Unknown каза...

Благодаря за споделената рецепта, мнооого е сполучлива! Направих козунака с плънка от ядки и какао, стана супер, бухнал, с конци и много вкусен! Весели празници!

Ина каза...

Моят козунак изобщо не ми се получи, следвах стъпките, но не се наду и повече прилича на кекс, но пък инче е вкусен. От коментарите по-горе разбрах, че тестото може да превтаса.Как можем да разберем, че тестото ни е превтасало?

Unknown каза...

Страхотна рецепта! Козунакът ми се получи както на снимките! Благодаря за подробното описание!

Анонимен каза...

Направих козунак по тази рецепта и стана невероятен - с прекрасни конци и много вкусен. Приложих леки модификации - сложих зехтин, вместо олио, ползвах суха мая (някаква био на Алнатура) и фруктова захар (само от нея сложих по-малко количество, отколкото в рецептата, понеже пишеше, че е 4 пъти по-сладка от стандартна захар). Вкусът по никакъв начин не отстъпваше на домашните козунаци на баба ми, приготвени с олио, кубче мая и стандартна захар, но поне предполагам, е било малко по-полезно (все пак и детето ми ще опитва за пръв път козунак). През нощта си забърках сместта и я обърках всичко с дървена шпатула, след това месех с ръце и добавях по малко остатъка от зехтина. Цялата процедура по смесвване на съставките беше 10-на минути. След това сложих една торбичка в/у купата с готовото тесто и я прибрах в хладилника, извадих я след 14 часа, беше втасало доста. След това го замесих отново и го оставих за 2-3 часа пред духалка, покрито с кърпа. Втаса прекрасно. Направих си 4 фитила и намерих клипче в youtube за осукване, така че да го вкарвам в кръглата си тавичка за печене. Намазах с цяло яйце, разбито с малко есенция от ванилия и сложих във фурната на 50 градуса за 15-на минути, след което увеличих градусите на 160, като почна да се зачервява сложих фолио, пекох около половин час и го оставих 5 мин. след това без фолио да се дозапече. Излезе прекрасен козунан с разкошни конци. Догодина определено ще повторя рецептата :)

Маргарита Маринова каза...

Страхотна рецепта,дори в момента пека отново��.Ще ме карат май всяка седмица да правя��

Роси каза...

За вас мога да кажа,че не само сте вълшебница в кулинарията ,но също така сте и с добро сърце.Само човек който толкова подробно и точно обясняващ тънкостите на занаята е надарен с човечност и доброта!Благодаря!

PS каза...

Да попитам така забърканото тесто ще излезне ли от машината за хляб, ако втасва и го пека директно в нея? Капацитета и е 1,2кг. Мерси и хубав ден!

Unknown каза...

Благодаря, че споделихте тази рецепта! Точно заради подробното описание се справих перфектно. За първи път ми се получи козунак, който става за ядене и по-вкусен от купения дори. Понеже нямам опит с месенето,много обичам подробни рецепти, особенно за тесто!

Гергана каза...

PS каза...
Да попитам така забърканото тесто ще излезне ли от машината за хляб, ако втасва и го пека директно в нея? Капацитета и е 1,2кг. Мерси и хубав ден!
***
Тази пропорция е много за машина с капацитет 1 кг, разделяла съм на 2 и при второто втасване и печенето контейнерът се напълва от половин доза, другата половина пека след няколко дни. Но с 1,2 кг нямам опит.

Анонимен каза...

Здравейте! Мисля да пробвам Вашата рецепта тази година.Страхотно изглежда! Силно се надявам да се получи и при мен :)Бихте ли споделили,от тази доза един брой козунак ли излиза?

Анонимен каза...

Поздравления за рецептата!!! Правя козунак за първи път и просто нямам думи! Спазих точно рецептата и наистина стана бързо и лесно!

Aksenia каза...

Здравейте, чудесна рецепта! За пръв път през живота си правих козунак и стана прекрасен! Само дето забравих да го намажа с яйце и да го посипя със захар, но в 12.30 часа през нощта човек не е много читав :)

Обаче: направихме го втори път с приятелка, но нейният плот беше малко грапав и искаше много олио при месенето, от което козунакът финално се развали. Затова: спазвайте точно рецептата!И: постелете плота с мушама, тя е много гладка и се меси чудесно на нея.

Колкото до фитилите: ето една проста, но ефикасна плетка, чудесно обяснена. Макар и на немски, филмчето е много ясно и разбираемо: https://www.youtube.com/watch?v=d3IMOGUMRBM

Успех на всички!

Бояна Колева каза...

И аз да похваля авторката на рецептата! Значи аз НЕ МОГА да меся, никога не съм месила нищо. Тази сутрин реших да направя проба и ми се получи, сега правя втора доза. Получи ми се страхотно. Е, аз имах малко премеждия с размазването на белтъка, но това е дребна работа.
Имам един въпрос към авторката: След като бъде изпечен козунака, веднага ли се вади от формата или се чака да изстине?

Plamena Petkova каза...

Бояна Колева, радвам се, че се е получил от първият път :) Относно въпросът дали го вадя от формата- ДА , вадя го и го оставям да изстине на решетка.

Анонимен каза...

Следвах стриктно рецептата, всичко мерих с везна и накрая въобще не можа да втаса. На какво може да се дължи.И сега може ли да го изпеча така, ще става ли за ядене.

litinka liti каза...

Много хубава рецепта и лесна иии вкусна токущо го направихме и стана невероятна

ДИДИ каза...

СТРАХОТНО ИЗГЛЕЖДА, А ДАЛИ РЕЗУЛТАТА ЩЕ Е СЪЩИЯТ АКО СЕ СЛОЖИ ШОКОЛАД ИЛИ МАРМАЛАД?

Анонимен каза...

Браво за хубавата рецепта. Стана страхотен козунак с наистина много конци!

Анонимен каза...

Направих един с Нутела и един със сладко от боровинки. Станаха страхотни!

Любител кулинар :) каза...

Здравейте,
Искам да Ви попитам, ако тестото е втасвало в хладилник цяла нощ, пак ли се правят 2 втасвания като тесто и 1 като оформен козунак, или след изваждане от хладилника трябва веднага да се оформи и да втаса само като оформен?
Белтъкът за намазване, разбивате ли го преди да го нанесете върху оформения козунак?

Unknown каза...

Чудесна рецепта! Къщата ухае като от времето на баба! Добавих портокалови корички.
Весели празници!

Unknown каза...

Страхотна рецепта , Пламена. За първи път правя козунак и се получи невероятно. Като плънка сложих орехи и направих малки козуначета във форма за мъфини. Благодаря за рецептата!

Unknown каза...

Бях скептично настроена,но се получи чудесен козунак. Благодаря за хубава рецепта.

Анонимен каза...

Здравейте,ще се получи ли ако при замесването не с миксер?

zyza600 каза...

Благодаря за рецептата и обяснението!Чудесен козунак става!Желая ви здраве и много щастие!

Мадлен каза...

Много обичам козунак. Миналата година за пръв път правих и използвах тази рецепта. Въпреки, че нямам никакъв опит се получи страхотно, тази година пак ще опитам ! Благодаря за хубавата рецепта !

Петър Петров каза...

Благодаря за прекрасната рецепта!Правя го за втора поредна година и се получава чудесен.Искам да внеса само едно малко пояснение-за да се захванете да месите козумак,първо трябва да умеете да месите хляб и питки и да чувствате тестото и процеса имаче няма да се получи.

Yolanta I каза...

Страхотен козунак,направих го за първи път и се получи.добавих стафиди и бадеми. Благодаря за страхотната рецепта,вече я казах на 2 мои приятелки .

Unknown каза...

Защото има твърде малко мазнина

vesela каза...

Приятелка ми прати линка .Две дози направих -2рула с шоколад и мармалад канела и орехи и класически козунак .Станаха чудесни .Рецептата ви е чудесна !Първата доза я месих с миксера ,а втората доза в хлебопекарната .

Unknown каза...

Д

Unknown каза...

Невероятно точна, подробна и много сполучлива рецепта която присъства задължително вече няколко години на трапезата ни за празника .Благодарности на авторката и Весели празници :)

Анонимен каза...

Здравейте, козунакът изглежда чудесно на снимките и нямам търпение да изпробвам рецептата! Имам желание да добавя Нутела, но не съм сигурна колко да сложа и дали при добавянето на шоколада трябва да се сложи повече от някоя от другите съставки. Имате ли престава колко шоколад би било добре да добавя и дали трябва да променя нещо друго в рецептата? :)

Unknown каза...

Страхотна рецепта. Много сполучлив козунак,който приготвям за пореден път и не само за Великден.Рецепта, която препиръчвам и давам на всеки.Благодаря на авторката...Весели празници!!

Анонимен каза...

Абе много хубави станаха да му се не види!!! Миналата година произведох две тухли четворки и не вярвах, че мога да произведа козунак... а то можело! Благодаря за рецептата!

Unknown каза...

Чудесен козунак��Благодаря за рецептата!

Unknown каза...

Страхотен козунак.Благодаря сърдечно за рецептата!

Unknown каза...

Благодаря за сполучливата рецептата!
Наистина лесен и много вкусен.

Анонимен каза...

Доста козунаци съм правила и смело мога да кажа, че тази рецепта за момента е най - несполучлива. Това е всичко друго, но не и козунак. Първо не е сладък, второ стана точно като хляб.

Unknown каза...

Започвам стискайки палци

Яни каза...

Здравейте, козунака се получи страхотно. Голям и на конци, такъв исках. Единствено ми липсва сладост. До колко захар мога да добавя, без да рискувам да стане тиклъв. Ползвах 560гр.брашно.

Unknown каза...

Първият ми сполучлив козунак, и още по-вкусен когато си далеч от България. Благодаря за рецептата, весели празници 🌺

Йоанна каза...

Някой вече го е написал преди мен :) "Първият ми сполучлив козунак, и още по-вкусен когато си далеч от България. Благодаря за рецептата, весели празници".
Използвах машина за хляб и само го изпекох във фурната. А дали би могъл да стане с Лимец? Напоследък в магазините около нас няма почти никакво брашно. Вкъщи остана брашно само от Лимец или пълнозърнесто.

Unknown каза...

Привет,
вчера и аз го направих. Стана много сполучлив (само малко го попрепекох :):):):). Искам да пробвам да го замеся в хлебопекарна и после да го изпека във фурната. Програтамата ми за тесто е 1 час и 30 минути. Според вас програмата колко от втаснанията ще покрие - само първото или първото и второто?

Анонимен каза...

Здравейте,

Дали ще има проблем при печенето, ако го пека на дъното на фурната, т.к. фурната е ниска, няма възможност да се постави на по-високо.

Unknown каза...

И моята е толкова масете смело вече 3 година само по тази рецепта правя!Благодаря за рецептата,уникална е!

Боряна каза...

Най-сполучливата рецепта за козунак, която някога съм изпробвала. Идеална дори за начинаещи ентусиасти като мен, които месят козунак веднъж годишно. Получиха се две прекрасни малки козуначета. Пропорциите и описанието са много точни. Модифицирах съвсем леко: сложих 3-те цели яйца в тестото, намазах с допълнителен жълтък, примесен с малко мляко и олио.
Благодаря!

Гергана Лачева каза...

Здравейте,

направих рецептата два пъти - първия път в оригинал според инструкциите, единствено ползвах масло вместо олио, понеже нямах. Получи се много добре, изядохме го още докато беше топъл, така че не мога да кажа в какво състояние е тестото на следващия ден. При втория опит модифицирах на волна програма, само запазих пропорциите. Замених мазнината с кокосово масло. Също така мазнината я добавих едва след като бях направила вече забъркване на всички останали съставки. Дългият ми опит на импровизации ми е показал, че тестото става много по-пухкаво, ако първо поеме воднистите течности и чак след това в началото на месенето се добави мазната част. Второто втасване се наложи да премине в хладилника за около 3 часа, просто се наложи да изляза. Това ме наведе на мисълта да оформя кифлички, понеже със студено тесто се работи много по-лесно. Тестото беше втасало чудесно в хладилника. Направих няколко разновидности - със сладко от смокини, с мед и орехи, с орехи и стафиди, с мак. Пропорцията на захарта в рецептата е чудесна, даже бих препоръчала, ако ще слагате плънка, по-добре намалете малко и захарта в основното тесто.
Накратко, пропорциите в рецептата са чудесни и най-вече хубавото е, че са дадени в гр. и мл., а не както повечето - половин чаша от това, чаша и половина от онова...Днес мерих захарта, 150 гр е 1/3 от моите чаени чаши, така че никога, ама никога не започвам рецепта, която е описана в чаши и шепи :) Благодаря на автора, че сподели рецептата, отива в любими за дълго време. Хубава, базова рецепта, предразполагаща към творчество, въображение и интерпретации, но най-важното - вкусна :)

Красимира Стоянова каза...

Много благодаря за сполучливата рецепта! Два пъти го правих, като вторият път увеличих захарта до 180гр и мазнината ми беше 100 гр пречистено масло гхи. Разделих втасалото тесто на две части. Едната направих с пълнеж от мармалад и смлени орехи, а другата оформих като класически козунак. Не мога да опиша аромата, който се носеше в кухнята. Аромат на Великден! Благодаря още веднъж и Христос Воскресе!

Unknown каза...

Страхотен е ...

Unknown каза...

https://www.cookwithasmile.com/%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA/

Анонимен каза...

Вы ищете бизнес-ссуду для рефинансирования своих потребностей, тогда предложение о ссуде pedro будет для вас хорошим, потому что оно подлинное, и с ним можно работать по доступной ставке и простым условиям и положениям, а также для любых видов ссуд, которые вы хотели бы подать по электронной почте pedroloanss@gmail.com

Unknown каза...

Пробвах за пръв път козунака преди години, от тогава редовно го правя и препоръчвам на приятелки. Много сполучлива и добре поднесена рецепта! Благодаря Ви!

Unknown каза...

Здравейте колко козунака излизат от тази доза.

Unknown каза...

Откакто открих тази рецепта за козунак само нея ползвам и грешка няма!Синът ми е на 16години и го тегли в кухнята да приготвя това онова и онзи ден направи първият си козунак по тази рецепта! Благодаря сърдечно за това,че сте я споделила с нас!

Unknown каза...

С тази рецепта днес направи 3 дози и съм много доволна,не ме подведохте,всичко си спазих и на вкус и на вид се получиха както обещахте!браво и на вас и на мен!

Анонимен каза...

Страхотен,просто нямам думи!!! За пръв път опитах и се получи чуден.Даже не съм си представила,че ще успея понеже нямам опит да меся! БЛАГОДЯРЯ за чудната рецепта🌹🌹🌹

Анонимен каза...

Благодаря а колко подсладител да сложа

Анонимен каза...

Прекрасен и лесен. От първия път се получи