Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко ( 450 грама)
3 яйца
7 грама суха мая или 21 грама жива (половин кубче)
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици олио
750 грама брашно или малко повече, докато омесите меко тесто, което не лепне по ръцете ви.
Киселото мляко, което сложих беше по гъсто и това също определя какво количество брашно ще поеме тестото.
От дадените продукти замесете меко тесто. Понякога меся на ръка, понякога с бъркалките за тесто с миксера, ако сте по неопитни в месенето, използвайте миксера, докато тестото се отлепи от съда и се образува топка в средата. Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. След това разделете на четири топки и ги оформете с помощта на брашно за да не лепнат.
Разточете всяка топка на кора с диаметъра на тавата в която ще печете. Аз използвам винаги пергаментова хартия за печене, за да отлепя по-лесно питката после.
Между всяка кора намажете с олио, за да се отлепят пластовете на питката при изпичане.
Разточените и подредени една върху друга четири кори, нарежете на 12 триъгълника.
След това във всеки триъгълник направете прорез през средата ето така:
Започнете да вкарвате върха и да усуквате два пъти, на едното парче вкарвате върха, а на следващото края на триъгълника. Ето така:
Предварително отделих една малка част от тестото, за да направя розички по средата на питката, но може и без тях. Оставете да втаса на топло, докато си удвои обема и изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути или до суха клечка.
После остава само масълцето и шарената сол ;)
Да ви е сладко!
1 коментар:
Последната снимка е страшно апетитна и просто не се сдържах да не напиша нещичко... божествена е питката, поздравления! Аз рядко меся питки вкъщи, но винаги с удоволствие ги хапвам :)
Публикуване на коментар