Популярни публикации

неделя, 4 май 2014 г.

Торта "Купол" с готови шоколадови рула





 Тази торта е от серията "Бързо, лесно и вкусно". От доста време наблюдавам разни рецепти в интернет, но реших само да спазя основния замисъл, тортата да е под формата на купол, а кремовете да съчетая според нашия вкус. 

Необходими продукти:

2 броя шоколадови рула
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
5 жълтъка
4 пълни супени лъжици брашно
500 мл. сметана ( предпочитам животинска, но може и растителна)
1 пакетче от 10гр желатин
2 ванилии
кора от лимон или портокал
200 гр масло
2-3 супени лъжици пудра захар
100 гр черен шоколад за шоколадовия ганаш и още 30-40 грама за спиралата при декорирането на тортата
100 гр бял шоколад
50 гр масло

Начин на приготвяне:

Като за начало си пригответе шоколадовия ганаш и млечния крем, защото им е нужно време за да изстинат добре. На мен ми отне няколко часа за да се охладят добре.

За шоколадовия ганаш:
Затоплете в малък съд 100 мл от сметаната без да завира и изместете от котлона. Начупете вътре 100 грама черен шоколад и разбъркайте с лъжица или бъркалка, докато сместа се хомогенизира.

За млечния крем:
Сварете крем от 1 литър мляко, чашата захар, брашното и жълтъците. Като добавите към горещия крем и разтопения на водна баня желатин. Разбъркайте добре и оставете да се охлади напълно. Това е нужно за да не се стопи маслото при смесването на двата крема, а да си остане пухкав и стегнат.

Маслен крем:
Разбийте с миксер 200 гр масло с 2-3 суп. лъж пудра захар, докато побелее.

След като млечния крем е готов, стегнат и охладен, може да ги смесите с масления, като добавяте от млечния към масления, малко по-малко и разбивате с миксер. Крайният резултат трябва да е лек, пухкав и много вкусен крем.

Сега може да разбиете с миксер и приготвения предварително шоколадов ганаш и започвате да сглобявате тортата.

Като за начало си облепете една купа с прозрачно кухненско фолио, ето така:


Нарежете  шоколадовите рула на парчета с дебелина 1 см. и ги подредете по цялата купа сто така:

Върху рулата намажете дебел слой от млечно-масления крем.
Тук при някои от вас със сигурност изниква въпроса, дали не трябва да се сиропират с нещо тези парчета преди да се сложи крема :) Отговора е НЕ, защото готовото руло, не е като домашно приготвеното, то е много меко и бързо поема всякакъв вид крем, а ако решите да напоите с компот, кафе или друг вид сироп, рискувате да станат на каша при обръщането.
След измазването при което отива около 2/3 от крема, нареждате още няколко парчета от рулото, ето така:

След това намазвате с всичкия шоколадов ганаш, и подреждате още 1-2 парченца с които да се изравни тортата.



 Загладете с остатъка от млечно-масления крем и завийте с найлоново фолио.



Приберете тортата в хладилника за 1-2 часа.
Като през това време си пригответе белия ганаш с който да полеете тортата, след измазване.
Приготвя се като шоколадовия със загрята без да завира сметана 100 мл, 100 гр бял шоколад и 50 гр масло, което добавяме за да се стегне по-добре ганаша. Оставете на стайна температура да се охлади.
Готовата торта обърнете върху поднос или картонена подложка.

Останалото количество сметана ( 300 мл) разбийте с 2-3 суп лъжици захар и загладете тортата, доколкото това е възможно ;)
Полейте с охладения бял ганаш, който в никакъв случай не трябва да е течен, а с консистенцията на гъста кексова смес, за да може да се задържи по повърхността без да се свлече надолу. Помогнете си с шпатула или нож, за да го разнесете добре и равномерно.

Остана да направите спиралата с разтопен на водна баня или микровълнова черен шоколад (30-40 грама) към който добавям 1 лъж олио за гланц. Налейте сместа във фунийка от пергаментова хартия и направете спираловидни форми около цялата торта, като не е фатално ако са прекъснати на места.



Старайте се да ги правите възможно бързо, защото шоколада стяга и няма да ви се получат добре пресечените линии, които се правят с помощта на клечка за зъби или върха на остър нож.




Ами, това е ;) Изглежда сложно, защото се постарах да го опиша възможно най-подробно, дано не ви е омръзнало да четете и да се откажете, а е толкова вкуснаааа :)
Оставете тортата да престои в хладилник поне 3-4 часа, най-добра е на следващия ден.







 Бон Апети!
 



  





6 коментара:

Павлина Иванова каза...

Здравей Пламена, тортата е разкошна! Днес съм решила да я направя но имам един въпрос сметаната сладкарска ли е или за готвене. Благодаря предварително. Хубав ден!!

Plamena Petkova каза...

Здравей Павлина, аз предпочитам животинска сметана. До колкото разбрах има такава в големите супермаркети, питай за животинска сметана с масленост минимум 30 % за да може да я разбиеш, ако маслеността е по-малка има опасност да не се разбие и да остане течна. Вкусът е различен, затова я предпочитам, доста по-вкусна е, но ако не можеш да намериш използвай растителна течна сметана, тя е подсладена от рода на Hopla или подобна за сладкиши.

viktoriq torleva каза...

Здравейте,Пламена.Рецептата е много хубава,но мога ли да попитам къде се слагат 2-те ванилии и кората от лимона.Благодаря предварително!

Plamena Petkova каза...

Добавят се към млечния крем.

Теодора каза...

Здравейте! Тортата изглежда прекрасно!Бихте ли споделили как приготвяте желатина?

Plamena Petkova каза...

разтварям пакетчето желатин в малко студена вода и след като набъбне го разтопявам на водна баня.