Популярни публикации

неделя, 19 януари 2014 г.

Шоколадова торта



Това е една много вкусна шоколадова  торта с топящи се в устата сочни блатове, които са гарнирани с шоколадов ганаш.
Рецептата е от блога на Ирина Купенска. Блатовете на тортата са толкова сочни, че не се налага да се сиропират. Много често правя торта с тези блатове и друг вид крем, когато искам тортата да не е изцяло шоколадова. 

Необходими продукти :
За форма с диаметър 20 см

180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Загрявате на 180°C. фурната.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре. Не е необходимо да бъркате с миксер, това може да стане с най-обикновена бъркалка.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.

Сместа е сравнително течна, но не се притеснявайте, именно от там се дължи сочността на блатовете.

Разделете сместа на 3 равни части и изпечете в покрита с пергаментова хартия форма. Готовите блатове оставете да се охладят.

 
Продукти за шоколадовия мус:

400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка

Начупвате шоколада на  парчета. Загрявате сметаната  до кипване и  я  изливате при шоколада. Разбърквате  докато се получи хомогенна смес. Охлаждате на стайна температура, като разбърквате от време на време, за да не хване “кора”.
Жълтъците  разбивате на водна баня, като внимавате водата да не заври, за да не ги "изпържите" и  ги добавяте към още топлия шоколадов ганаш. Разбърквате до хомогенизиране на сместа.  Охладеният на стайна температура ганаш  прибирате в хладилника за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците  разбивате на сняг с щипка сол на водна баня ( ако не се притеснявате от ползването на сурови  яйца, можете и да го пропуснете).
Малка част от  разбитите белтъци добавяте към шоколада и разбърквате внимателно. В началото може да ви е трудно, тъй като ганашът е стегнат, но не се притеснявайте, след като се добави малко от белтъка, сместа ще се отпусне. На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като внимавате да не спадне сместа, за  да се запази максимално от въздуха в белтъците.
Прибирате шоколадовия мус  в хладилника за 30-40 минути, за да се  стегне и стане по-удобен за нанасяне върху тортата.
Върху поднос за торта започвате да подреждате, като редувате блат, крем, блат, докато свършат съставките. Измазвате тортата добре отгоре и отстрани и украсявате според вашия вкус и желание.
Моята съм украсила с шприц и шоколадови листа. 


Много се надявам тази вкусна шоколадова торта да ви хареса ! 
Чудесно начало на деня с чаша ароматно черно кафе :-)




Няма коментари: