Популярни публикации

неделя, 23 февруари 2014 г.

Масленица





Масленица на конци със сирене . Рецептата е на Живка Бабикова, открих я в кулинарна група във фейсбук. Приготвя се от хлебно тесто, вода, мая, сол и брашно, тайната на конците е да се раздели на повече топченца, да се разточат и намажат обилно с разтопено масло.

Необходими продукти:
за тава с размер 30-35 см

 450 мл топла вода
кубче мая (40 грама)
1 суп. лъж. сол
щипка захар
около 1 килограм пресято брашно
250 г масло или мас
250-300 г сирене за поръсване 
1 жълтък, разбъркан с малко олио и прясно мляко за намазване 
сусам за поръсване

Пресейте брашното и направете кладенче, изсипете топлата вода в която сте разтворили маята с щипка захар и супената лъжица сол. Внимателно добавяйте по малко от брашното към водата и бъркайте, докато омесите меко тесто, което да не ви лепне по ръцете. За да стане по- гладко самото тесто го удрям 10-20 пъти в масата. Намажете с олио, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса, докато удвои обема си два пъти.
Готовото втасало тесто разделете на 10-11 топченца, които разточете тънко и намажете с разтопеното масло. Наредете ги едно върху друго, като наръсите натрошено сирене на 2-3 места. При необходимост добавете още мазнина, трябва да са намазани обилно!


Когато наредите всички разточени кори, една върху друга, леко разпънете с точилката, докато се оформи правоъгълник. Разрежете хоризонтално на 3 или 4 ленти и с мазни ръце, завийте на руло и после увийте спираловидно, като въже, като леко изтегляте, за да се удължи и се получи е еднакъв диаметър навсякъде.



Наредете масленицата в подмазана тава или върху пергаментова хартия. Оставете на стайна температура да втаса за около 20-30 минути.





През това време си разбийте жълтъка с олиото и прясното мляко за намазване и си загрейте предварителни фурната на 180-190  градуса. Намажете масленицата с жълтъка и поръсете със сусам по желание. Изпечете за около 30-35 минути, докато добие приятен златист загар.






Пригответе си чаша студен айрян и закуската е готова :-)
Да ви е сладко!


5 коментара:

Анонимен каза...

РАЗКОШНО!

Анонимен каза...

Как усукваме корите или платките които се получават.Първо една по една и после ги правим като един фитил,усукваме и изтегляме ....или си има друг начин.

Plamena Petkova каза...

Делиш тестото на 10 топчета, точиш, мажеш с разтопено масло и редиш едно върху друго, както е показано на снимката. Режеш на 3 и всяка лента навиваш на руло и усукваш като въже, като леко изтегляш тестото за да се получи равномерно навсякъде. Успех.

Анонимен каза...

Благодаря ти.

Анонимен каза...

Страхотно изглежда. И козунаците са страхотни. Е, време е да се захванем. Благодаря за споделения опит. Ще пробвам близките дни.