Популярни публикации

неделя, 2 февруари 2014 г.

Масленки




Тези сладки са от моето детство. Е, тогава не изглеждаха точно така, но помня, че ги продаваха на килограм в сладкарниците. Слагаха ги в едни кафяви хартиени пликове.... ехххх спомени, размечтах се ;)  Годините назад не можем да върнем, но сладките можем да си направим. Приготвят се много бързо, защото печенето им отнема броени минутки, сладките трябва да си останат бели.

Необходими продукти:

1 ч.ч мека мас
2 ч.ч пресята пудра захар
2 ч.ч брашно
2 ванилии
какао за оцветяване 
 
Омесвате меко тесто. Отделете 1/3 от тестото и добавете какао към него, омесете добре, колкото се може по-бързо, за да не се топи мазнината от топлината на ръцете ви. Ако много се е размекнало тестото, приберете за 30 минути  в хладилника.  

Разточете правоъгълник от бялата смес с дебелина 0,5 см. Разточете какаовата смес горе-долу със същия размер и я поставете върху бялата.





Навийте на стегнато руло, нарежете кръгчета с дебелина около 0,5 см и поставете върху хартия за печене.




Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Масленките се изпичат много бързо, наблюдавайте ги. След изпичане сладките трябва да останат бели. Може да ги направите на малки топченца и да им боднете по едно орехче в средата или да ги оставите целите  беливсичко е въпрос на вкус. Имат по-дълъг срок на годност, от другите бисквити, защото не съдържат яйца и мляко . Може да съхранявате в метална кутия, колкото повече стоят, толкова по-хубави стават.
А сега си направете едно силно еспресо и си хапнете от вкусните и сладки масленки.


Надявам се да ви харесат!

1 коментар:

Анонимен каза...

Станаха чудесни. Благодаря.