Тортата приготвих за едно малко бебче, затова е украсена по този начин. Вие можете да си направите украса по ваше желание, да я полеете с шоколад или просто да я поръсите с ядки и шоколадови стърготини. Блатовете са взаимствани от шоколадовата торта на Ирина Купенска, изключително сочни и много вкусни. Ако обичате по-сухи торти, дори не е необходимо да ги сиропирате. И така, сега рецептата.
Необходими продукти:
За форма с размер 24 см и 4 блата
(ако желаете тортата да е с 3 блата,рецептата е тук. )
300 г брашно
щипка сол
225 г бяла захар
188 г кафява захар
90 г какао ( моето беше много хубаво и наситено и сложих около 60 г) Ако намаляте количеството на какаото, увеличете брашното.
2 ч.л равни сода за хляб
2 ч.л равни бакпулвер
3 яйца
210 мл гъст айрян
115 мл олио
200 мл горещо еспресо
Спазвайте грамажите и ако нямате домакинско кантарче си купете, то е първата стъпка на успеха в сладкарството.
Загрейте предварително на 180°C. фурната.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре. Не е необходимо да бъркате с миксер, това може да стане с най-обикновена телена бъркалка.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре. Не е необходимо да бъркате с миксер, това може да стане с най-обикновена телена бъркалка.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Сместа е сравнително течна, но не се притеснявайте, именно от там се дължи сочността на блатовете.
Разделете сместа на четири равни части и изпечете в покрита с пергаментова хартия форма. Изпичат се сравнително бързи, но проверявайте с клечка за зъби, трябва да излезе суха. Готовите блатове оставете да се охладят.
Сироп:
чаена чаша и половина захар
две чаени чаши вода
Сварете на сироп.
Крем:
250 г маскарпоне
600 мл животинска сметана
1 чаена чаша пудра захар
Разбъркайте маскарпонето с половината захар с телена бъркалка. В друг съд разбийте с миксера охладената животинска сметана с останалата захар.
Смесете двата крема.
В крема между блатовете съм слагала замразени череши около 200 грама.
Готови сте за сглобяването на вашата торта.
Започвате с блат, сироп, крем и върху крема нареждате черешите, както са замразени, без предварителни обработки. Може да използвате плод по ваш избор, правила съм я с малини също е много добра комбинацията.
Важно!
Крема е предвиден за пълнеж на тортата, защото отгоре е облечена с фондан, а той не се разбира добре със сметаната. Поради тази причина под фондана тортата е измазана с маслен крем ( 125 г меко масло разбито с 1 ч.ч пудра захар)
Ако желаете да я измажете и отвън със сметановия крем си увеличете малко пропорциите.
Така изглежда тортата и отвътре ;)
Сочни много шоколадови блатове с мек и много вкусен сметанов крем, допълнен с малко череши, които допълнително обогатяват вкуса. Надявам се да ви хареса :)
Бон Апети!
3 коментара:
Мерси трябва да пробвам непременно рецептата!!!Мерси)))
Никъде не е отбелязано колко сол?
Благодаря за поправката, добавих и щипка сол :)
Публикуване на коментар